Hrvatska: Provera podataka o Antinu

Hrvatska policija vrši kriminalističku obradu podataka o dešavanjima krajem 1991. u selu Antin.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2005.

14:47

Default images

To je za B92 izjavio županijski državni tužilac Božidar Piljić. Selo Antin skrenulo je pažnju javnosti nakon tvrdnji Nataše Kandić iz Fonda za humanitarno pravo da su 1991. u tom selu ubijeni Marica Mihalj i Vicko Mikulić, kao i da je u ceo slučaj umešan zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić.

Jedna od preživelih, Rozika Strinić, objašnjava šta se desilo u novembru 1991. u selu Antin, u blizini Vinkovaca: “1991, 3. novembra istukli su Mariju Mihalj i Vicka Mikulića i Ivanu Farago i njenog muža, i onda drugi dan su ovu Mariju ubili. Našli smo je u podrumu, ubijenu. Onda je 4. Vicko bio ubijen, taj Mikulić, i 8. je već i ta Ivana Farago nestala.”

Rozika, koja je i sama bila maltretirana, kaže i da je svake noći neko nestajao, odnosno da su ubijene odvozili i bacali u ribnjak u blizini železničke stanice: “I ja sam bila istučena i nisam dva meseca videla na oko, ali to je taj iz Mlate, istukao me je, taj Aco Ilijić. Bio je on i otišao, prodao je kuću tu i otišao preko u Srbiju.”

Što se tiče hrvatske policije i pravosuđa, poslednje informacije govore da je policija sva saznanja o ratnim zločinima na području hrvatskog podunavlja predala tužiocu. Portparol Policijske uprave Vukovarsko-sremske Miroslav Janić danas nije mogao za B92 konkretno da govori o slučaju sela Antin, kao ni o eventualnoj umešanosti Tomislava Nikolića u tim dešavanjima.

Janić je istakao i da će sva saznanja biti predata županijskom državnom tužiocu Božidaru Piljiću, koji za B92 kaže da je kriminalistička obrada u toku već duže vreme, kao i da se vodi nezavisno od navoda Fonda za humanitarno pravo: “Policija vrši kriminalističku obradu i ona je u toku, u vezi počinjenja ratnih zločina u mestu Antin i to vam jedino mogu reći za sada.”

Bitan detalj na koji treba podsetiti je da je direktorka Fonda Nataša Kandić rekla da je u zločine u selu Antin umešan i Tomislav Nikolić, koji je tada u selu bio kao dobrovoljac. Nikolić je ponovio da od 5 decembra , kada je on otišao u Antin, u tom selu nije bilo ubijanja civila. Da bi, kako kaže, pokazao da je lažno optužen, Nikolić je tražio od Vlade Srbije da utvrdi činjenice. Nikolić je dobio odgovor premijera Koštunice u kome se kaže da ne postoji ni jedan dokument koji bi ga teretio za učešće u ratnim zločinima.

I SRS ima film za pokazati

“Po meni, ovaj drugi stav pisma Vojislava Koštunice znači da će oni ispitati do kraja, da li je optužba osnovana i da će preduzeti mere. Ako je osnovana, ja ću biti u zatvoru, a ako nije oslobodićemo Srbiju konačnojavnog uticaja Nataše Kandić”, rekao je Nikolić.

Istovremeno, Srpska radikalna stranka prikazala je desetominutni film, u okviru kojeg se, između ostalog, mogao videti video snimak ubijanja čoveka, za koga je Tomislav Nikolić rekao da je bosanski Srbin Rade Rogić, snimljen u Bosanskoj Krupi 16. septembra 1995.

Na snimku se videlo kako Rogić kleči dok ga ispituje grupa uniformisanih ljudi, da bi na kraju bila prikazana likvidacija Rogića i njegovo unakaženo mrtvo telo. Rogić je ubijen pucnjem u glavu.

Nikolić kaže da taj film "već 10 godina" stoji u arhivi Radiotelevizije Srbije, koja "ne sme da ga objavi", a da ga je SRS "dobila od građana". Na pitanje da li će sirov materijal dati Tužilaštvu za ratne zločine ili Hagu, Nikolić je odgovorio: “Znate ja ne sarađujem s Haškim tribunalom na taj način, ja sarađujem u odbrani Vojislava Šešelja. Znači, ako Haški tribunal ima želju da vidi kako su Srbi ubijani neka se obrati SRS-u za ove trake, ako Vlada Srbije ima želju neka se obrati daćemo im originalan materijal, tako kako smo ga mi dobili.”

Na pitanje zašto je snimak prikazan sada, Nikolić je odgovorio da je generalnom sekretaru SRS-a Aleksandru Vučiću bilo potrebno tri noći da montira snimak. “Onaj ko montira film zna koliko dugo to traje, nije moglo pre da bude prikazano.”

Šta je rekao Popović

U jednom od poslednjih intervjua potpredsednik SRS-a Tomislav Nikolić je, povodom navoda da je umešan u zločin u Antinu, izneo i podatak da je prvi put ta priča počela da kruži po gradu pre nekoliko meseci jer je, kako je rekao, tu informaciju Vladimir Popović navodno izneo za emisiju "Insajder". B92 do danas nije emitovala taj snimak zato što novinari B92 već mesecima istražuju šta se dogodilo u selu Antin, ali zbog ovakve izjave Tomislava Nikolića, kao i manipulacija u javnosti da li je i šta Popović rekao, prilog je emitovan danas.

Vladimir Popović jeste za emisiju "Insajder", pre šest meseci, govorio o dešavanjima u selu Antin, ali nije direktno optužio Tomislava Nikolića, već je preneo ono što je, kako tvrdi, njemu i premijeru Zoranu Đinđiću tada govorio Jovica Stanišić. Govoreći o tome kakav je bio njihov odnos s bivšim načelnikom DB-a Jovicom Stanišićem, Popović je rekao da su posle nekog vremena shvatili da Stanišić pokušava njima da manipuliše i da im daje razne informacije o raznim ljudima.

Popović je u tom kontekstu naveo, kako je rekao, najkarakterističniji primer pokušaja Jovice Stanišića da se meša u politiku. Prema rečima Popovića, to se dogodilo kada je tadašnja vlast pokušavala da oduzme džip predsedniku SRS-a Vojsilavu Šešelju. Stanišić je tada pozvao Popovića da dođe kod njega. “Ja sam došao i onda je on meni rekao- što to radite sa Šešeljom. Nemojte, to da radite sa Šešeljom, zašto dirate Šešelja, to mi možemo nešto da probamo, ljudi iz njegovog obezbeđenja su naši ljudi. To je uvek bilo naši, naši.. Kad pitate ko je to, on kaže to smo mi i znak očima. On kaže, mnogo je bolje da vi napadnete Tomu i da ga rušite preko Tome, jer ako hoćete radikale da rasturite nemate mnogo za Šešelja, ali imate za Tomu Nikolića. Ja mu kažem da mi nemamo ništa za Tomu Nikolića, a on kaže- ali ima služba. Pa on je ’91, on lično, u selu Antin, zapadna Baranja, prilikom posete nekom dobrovoljačkom odredu SRS-a, došao kao funkcioner, i kad se tamo pekao vo, jagnjetina na ražnju i kad se malo napio, uveče je, kako bi im pokazao da je i on pravi Srbin, uzeo kalašnjikov i neke babe i dede i njih jedno 10-15 pobio i bacio ih u bazen. Onda je to toliko iznerviralo Badžu, koji je kada je to čuo, pozvao policiju da ih pohapsi i izbaci iz te Baranje i da ih potrpaju u autobus i njim proteraju za Srbiju. Ja ga slušam i ne mogu da verujem. Kažem, čekaj pa kako je sve to bilo. On mi je rekao da postoje svedoci koji su danas tu, ali i da su oni još i ukrali oružje i ušli u autobuse, pa ih je kod Šida zaustavila policija. Postoji načelnik policije koji je bio šef policije u Šidu tada. Toma Nikolić je bio u autobusu, oduzeli su im puške, oni su rekli- ne, ne puške, mi idemo u rat, a ovaj kaže- gde idete u rat u Srbiju. Oni na to kažu idemo na Raču, pa u Bosnu, pa su zvali Badžu šta da rade, pa je Badža rekao da ih sprovedu do Bosne”, rekao je Popović.

B92: “Kako mi sada da vama verujemo da vam je to Jovica Stanišić rekao, koji ne sme da se oglašava u medijima, jeste li rekli nekome?”

Popović: “Kako nisam, rekao sam i Zoranu i stotinama ljudi, ali to je samo jedan od podataka. Budite sigurni da Jovica Stanišić nije to rekao samo meni, budite sigurni da je on to rekao ljudima iz Haga.”

B92: “Kako to niste uspeli da proverite? Zar vam ta informacija nije bila dovoljno bitna?”

Popović: “Nije da nam nije bila bitna ta informacija, ali ja nisam bio u selu Antin da bih to znao, niko od nas nije bio tamo da bi proverio da li je to tačno ili ne. Ja sam vam to ispričao kao podatak. Ja i danas ne tvrdim da je to tačno. Ja vam kažem ono što sam čuo i što smo mi posle toga proveravali, dat je nalog da se to proveri, ali to je jedan od hiljadu naloga koji su dati da se provere i oni su ostali neprovereni jer dođete do nekog zida, gde otprilike bude ‘nema toga, nestalo je’, ‘ta dokumentacija je tokom bombardovanja uništena’. Nisu to jedini podaci koji su vam dati i za koje razmišljate da li su vam dati kao nešto na šta ćete se navući i zbog čega ćete se ugruvati ujavnosti i doći u sukob s nekim političarima, ili je to neka od stvari koju on govori zato što se nekome sveti.”

U Hrvatskoj ima još 'škorpiona'"

"Još najmanje 10 pripadnika jedinice "Škorpioni" živi u Hrvatskoj, piše hrvatski "Jutarnji list".

Hrvatsko Državno tužilaštvo i Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji uspostavili su saradnju zbog nedavno uhapšenog pripadnika "Škorpiona" Slobodana Davidovića, piše list i dodaje da je Vladimir Vukčević, tužilac u Srbiji, glavnom državnom tužiocu Hrvatske Mladenu Bajiću dostavio dokumentaciju koju je MUP Srbije, tokom ratnih godina, skupio o "Škorpionima".

Prema dokumentima iz Beograda, još najmanje desetak "Škorpiona" u ovom trenutku živi na području Hrvatske, tvrdi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: