"Škorpion" uhapšen kod Vukovara

Policija Vukovarsko-sremske županije uhapsila je u selu Banovci državljanina Hrvatske Slobodana Davidovića, člana "Škorpiona".

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2005.

08:15

Default images

Posle emitovanja snimka na kom se vidi kako pripadnici jedinice "Škorpioni" u julu 1995. kod Trnova ubijaju šest Bošnjaka iz Srebrenice, pet osoba povezanih s tim ubistvom je uhapšeno, a za dve se traga. Davidović, smatran trećim odbeglim, noćas je, kako je Hini potvrdio predstavnik policije te županije Tomislav Iljić, uhapšen posle višednevnog praćenja i posmatranja.

Ilić je izjavio da je Davidović praćen otkako je objavljen video-zapis egzekucije jer je postojala sumnja da bi on mogao biti jedna od osoba koja se pojavljuje na snimku. Davidović ima 52 godine, državljanin je Hrvatske, nezaposlen je i živi s majkom, a poslednjih godina nije napuštao rodne Banovce, saznaje B92.

Dopisnik B92 je juče video Davidovića ispred Protestantske crkve u selu, a on je, na pitanje da li je on Slobodan Davidović, član "Škorpiona" sa snimka, odgovorio potvrdno. "Da, ja sam taj. Ko god je video tu kasetu trebalo bi da bude tužan", rekao je on, ali nije objasnio datu izjavu. Davidović kaže da će progovoriti kada za to dođe vreme.

Meštani Banovaca su za svog komšiju rekli da je dobar, vredan i da su znali da je pripadnik "Škorpiona", ali da se ni po čemu nije razlikovao od sredine. Navodi se da je Davidović poslednjih meseci postao izuzetno pobožan.

Predstavnik policijske uprave Vukovarsko-sremske za B92 govori šta će se dalje dešavati sa osumnjičenim: "Prvi rok za zadržavanja ističe večeras u 22 sata. Osoba će biti puštena ili privedena istražnom sudiji suda u Vukovaru. U izuzetnim slučajevima, po našem zakonodavstvu, može se zatražiti produženje roka za zadržavanje osobe posle hapšenja i duže od 24 sata. Znači, da se traži, ako odobre nadležne institucije zadržavanje i do 48 sati."

Profesor međunarodnog javnog prava Radoslav Stojanović, međutim, kaže da Davidović ne može biti isporučen Srbiji jer je on hrvatski državljanin, a i ne postoji ugovor o ekstradiciji između dve zemlje. "Postoji i razlog da zločini nisu vršeni na teritoriji Srbije i prema tome, onda ćemu suditi hrvatski sud“, dodaje on.

Demirović u pritvoru do deportacije

Bivši pripadnik "Škorpiona" Dejan Demirović, optužen za učešće u ubistvu 14 albanskih civila u Podujevu 1999, ostaće u kanadskom pritvoru do rešenja njegove žalbe na odluku o deportaciji, saopštila je Ambasada Kanade u Beogradu. Demirović je proglašen za osobu koja ne može biti primljena u Kanadu i u skladu s tim je naređena njegova deportacija. Posle odluke o deportovanju, Demirović je uložio žalbu Federalnom sudu Kanade, koja će biti razmatrana 15. avgusta, prenosi Fonet.

Skupština: Bez deklaracije

Šefovi poslaničkih grupa i predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković iako su najavljivali, nisu danas uspeli da usaglase tekst deklaracije kojim osuđuju sve ratne zločine počinjene na prostoru bivše SFRJ. Predstavnici parlamentarnih stranaka trebalo bi da do sutra u 11 sati usaglase primedbe kako bi se sastavila konačna verzija teksta, koja bi se pred poslanicima mogla naći na vanrednoj sednici u toku nedelje.

Višečasovne konsultacije ni danas nisu urodile plodom. Predsednik Skupštine Predrag Marković očekuje da će stranke svoja različita viđenja deklaracije o osudi ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih usaglasiti u utorak, na još jednom sastanku.

"Predsednik Skupštine je sve primedbe koje su predstavnici stranaka pojedinačno podneli i dali uneo i to je sada sastavljen jedan zajednički tekst, koji je podeljen svim strankama i one će se o tom tekstu do sutra izjasniti“, kazao je Marković.

Prema navodima Srpske radikalne stranke, parlamentarne stranke su daleko od usaglašavanja jedinstvenog teksta. Šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić kaže da najveći problem predstavlja insistiranje Demokratske stranke na izjašnjavanju o zločinu u Srebrenci, što je za radikale neprihvatljivo. Njima je mnogo bliži predlog Demokratske stranke Srbije, koji predviđa i pominjanje zločina počinjenih nad Srbima, a oko koga bi mogla da se stvori dovoljna skupštinska većina. "Kakva bi smo mi bili Skupština Srbije ako ne bismo pominjali mesta na kojima su nad Srbima činjeni zločin. Koji narod u svetu je pominjao samo zločin tog naroda. Zašto da ne pomenemo, a gde su Bljesak i Oluja, gde je Sarajevo, gde su srpska stratišta, gde su srpske odsečene glave, gde je uloga mudžahedina u svemu tome“, kaže Nikolić.

Nezvanično, Demokratska stranka je predložila nov tekst deklaracije, sličan onom koji su 1. juna podneli poslanici Nataša Mićić i Žarko Korać. U tom tekstu demokrata izbegava se opšta osuda ratnih i decidno osuđuje zločin u Srebrenici.

Kandić: Deklaracija je sramota

Priča u vezi sa Srebrenicom je do detalja ogolila naše predstavnike vlasti, kazala je Nataša Kandić, gostujući u "Kažiprstu" Radija B92. Ovakav predlog deklaracije koji će usvojiti Skupština Srbije je sraman, kao što su, prema njenim rečima, sramna i ponašanja naših najviših zvaničnika – predsednika Skupštine, premijera i predsednika Srbije.

"Ja mislim da javnost mora da ustane ovde, pa makar to bila neka manjinska javnost. Ali, ovo što će se događati na Skupštini to ostaje trajno, trajno ostaje nama, društvu, ostaje budućim generacijama", kaže Kandić.

Reč je o tome da država mora da preuzme odgovornost za zločine, ocenjuje Nataša Kandić i dodaje: "Nije više stvar u tome da su činjeni pojedinačni zločini. Stvar je u tome da je ovde država odgovorna, da su svi zločini koji su počinjeni, počinjeni su uz neviđenu podršku i plan države. Sa ovom deklaracijom mi ne prekidamo ništa nego pokazujemo da mi imamo Vladu, da mi imamo, da mi imamo Parlament, da mi imamo predsednika Republike, gde svi zajedno zapravo štite uporno tu državu Miloševićevog režima. Deklaracija koja toliko insistira na pojedinačnim zločinima, kao i na objašnjenu odgovornosti, tj. uvek sa istim objašnjenjem da to su neki ludaci koji su pokrali uniforme, da su patološke ubice koji su počinili zločine, a da država i regularne formacije nemaju veze s tim, to je jedna laž."

"BIA pustila snimke u javnost"

Londonski Sandej tajms tvrdi da je snimak ubistva Bošnjaka iz Srebrenice u javnost pustila tajna služba u Beogradu, u očiglednom nastojanju da pripremi javno mnjenje na hapšenje Ratka Mladića. Novinar Tom Voker, pozivajući se na zapadne diplomatske izvore, primećuje da je reč o pokušaju da se ocrni nekadašnja slika o Mladiću kao heroju i da sve to najbolje govori o bliskoj saradnji operativaca CIA i BIA.

Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, demantuje pisanje britanskog lista. "Bezbednosno-informativna agencija nema nikakve veze s puštanjem snimka, to su najobičnija nagađanja. Zna se kako je snimak dospeo u javnost, Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, 23. maja ga je dostavila Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu, posle čega je protiv počinilaca pokrenut pretkrivični postupak", rekao je Ljajić, piše Blic.

"Ispitati odgovornost Momira Bulatovića"

Predsednik crnogorskog Helsinškog komiteta Slobodan Franović ocenjuje da bi trebalo razmotriti odgovornost Crne Gore i njenog bivšeg predsednika Momira Bulatovića za zločin u Srebrenici. "Crna Gora treba da sagleda svoje učešće u tom zločinu, najtežem u prethodnih 15 godina, i da se suoči s njim", kaže on. "Vrhovni savet odbrane nije mogao da odlučuje o slanju vojno-policijskih snaga u Republiku Srpsku bez znanja člana iz Crne Gore, tadašnjeg predsednika Momira Bulatovića. Smatramo da svaki zločin treba rasvetliti do kraja. Osobe iz Crne Gore koje su po raznim osnovama bile povezane s tim treba da se suoče s pravdom", rekao je on, prenosi Beta.

Republika: Britanci traže Karadžića i Gotovinu

Podgorička Republika piše da je britanska tajna služba MI6 poslala operativce u Zagreb, Sarajevo, Beograd, Dubrovnik i Herceg Novi radi priprema za hvatanje haških begunaca Anta Gotovine i Radovana Karadžića. List prenosi ocenu neimenovanog evropskog diplomate da su šanse da najpoznatiji haški optuženici umaknu pravdi minimalne, prenosi Beta.

Cilj operacije je, kako se navodi, da do 11. jula, na 10. godišnjicu masakra u Srebrenici, precizno budu locirani ili uhapšeni Karadžić i Gotovina.

Prema istom izvoru, Gotovina se krije u Hercegovini, a Karadžić u istočnoj Bosni.

Nataša Kandić: Ima pregovora s Mladićem

Nataša Kandiæ
Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je za Radio B92 da "raspolaže informacijama" da su ipak u toku pregovori o predaji Ratka Mladića, koji je optužen pred Haškim tribunalom.

Rezultat tih pregovora može da bude da se Mladić ne preda, nego da ode u Rusiju i da promeni identitet. Međutim, kaže Kandić, krug oko Mladića smatra da posle predaje i hapšenja svih njegovih oficira nema nijednog valjanog razloga da se on skriva. Ona pretpostavlja da se "sada razgovara o detaljima - da li u Beogradu ili Rusiji, jer Mladiću nikada nije bio problem da ode u Moskvu i da se vrati.

U određenim krugovima je poznato da postoje dva kruga oko Mladića - jedan koji čine bivši zaposleni u DB-u i drugi koji čini njegovo obezbeđenje, odnosno bosanski Srbi. Izvršna direktorka FHP-a je rekla i da je problem bio kome bi se Mladić predao - Vladi Srbije, tužilaštvu ili nekoj drugoj vladi, i dodala da je "pominjana grčka vlada".

Govoreći o nedavno prikazanom video snimku egzekucije šestorice srebreničkih Muslimana Nataša Kandić je demantovala pisanje londoskog Sandej tajmsa, prema kome je kasetu u javnost pustila Državna bezbednost kako bi pripremila javnost za hapšenje Ratka Mladića. Ona je rekla i da je beogradski biznismen Milan Milanović Mrgud, koji se u medijima pojavljuje kao osnivač jedinice "Škorpioni" zajedno s Frankom Simatovićem, glavni operativac. "Oni rade sve druge operacije koje se tiču raspoređivanja i učešća u određenim operacijama", tvrdi ona.

Postoje podaci o direktnoj pojedinačnoj odgovornosti Milanovića u događajima u Palači kod Osijeku 1991. Međutim, Kandić nije želela o tome da govori jer Fond i dalje prikuplja podatke: "Kao što postoje podaci - i ja mislim da ću, čim budem sasvim sigurna da je sve provereno, izaći u javnost - o tome da je potpredsednik SRS-a itekako bio u situacijama sa oružjem i da su neki civili u Antinu stradali od njegove ruke.“ Na pitanje da li govori o Tomislavu Nikoliću, ona je odgovorila: "Tako je.“

I banjalučke Nezavisne novine, pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije, pišu da predstavnici Vlade već nekoliko dana vode intenzivne pregovore s Mladićem o njegovoj predaji Haškom sudu, ali da on odbija svaku vrstu dogovora dok lično ne razgovara s premijerom Vojislavom Koštunicom.

Pretnje glavnom uredniku lista Danas

Glavnom uredniku dnevnog lista Danas Grujici Spasoviću upućene su pretnje smrću. List navodi da je redakciju u subotu oko 13.00 pozvala osoba koja se predstavila kao obezbeđenje Ratka Mladića i prenela pretnje smrću Grujici Spasoviću. Pošto redakcija lista subotom ne radi, poziv je primio dežurni u obezbeđenju, koji je o razgovoru sastavio izveštaj.

Pošto je čula da Spasović nije tu, ta osoba je rekla: "Prenesi mu poruku. Zovem iz Republike Srpske, iz ličnog obezbeđenja generala Ratka Mladića. Od danas je mrtav. Ubićemo ga, odseći glavu, noge i ruke zato što je pre neki dan pisao o generalu Ratku Mladiću".

Redakcija lista je o pretnji obavestila nadležne.

Predsednik Srbije Boris Tadić osudio je pretnje upućene Spasoviću. Kako se navodi u saopštenju iz Kabineta predsednika Srbije, Tadić je ocenio da takve pretnje moraju biti najozbiljnije tretirane i pozvao policiju i ostale nadležne da učine sve kako bi zaštitili svakog građanina od sličnih pretnji i napada. Tadić je osudio i ispisivanje grafita koji sadrže rasnu, versku i političku mržnju u Beogradu i Nišu. On je ocenio da je svaki napad na političke neistomišljenike i pripadnike drugih naroda i veroispovesti potpuno neprihvatljiv i suprotan evropskim vrednostima za koje se Srbija zalaže, prenosi Beta.

Gradonačelnik Niša Smiljko Kostić osudio je grafite podrške Ratku Mladiću i "Škorpionima", a koji su se u subotu pojavili na zgradama niške opštine Palilula, Islam-agine džamije i sinagoge u Nišu. "Uveren sam da je to delo pojedinaca koji tako šalju u svet najlošiju sliku o našem gradu i ljudima koji u njemu žive. Oni koji ispisuju takve poruke treba da znaju da njima ne iskazuju svoj patriotizam, već svoj primitivizam", naveo je Kostić u saopštenju.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije osudili su pretnje glavnom uredniku Danasa. NUNS je zatražio od državnih organa da ispitaju pretnje i da spreče moguće nasilje prema njemu i njegovoj porodici. Udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo pretnje Grujici Spasoviću i pozvalo nadležne da mu obezbede adekvatnu zaštitu.

Petrović: Mladić bio u Valjevu

Bivši načelnik Državne bezbednosti Srbije Goran Petrović kaže da zbog sukoba interesa jakih političkih grupacija u Srbiji Ratko Mladić nije uhapšen 2000, iako je tada bio u Valjevu. Petrović je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da su informacije o lokaciji na kojoj se Mladić nalazio dostavljane tadašnjem predsedniku Jugoslavije, sada predsedniku Vlade Srbije Vojislavu Koštunici. “DB je imao informacije o Mladićevom obezbeđenju i kretanju, ali ništa se nije desilo”, izjavio je Petrović, prenosi Fonet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: