Konsultacije o deklaraciji

Održane su konsultacije u Skupštini Srbije o tekstu deklaracije kojom bi se osudili ratni zločini počinjeni na prostoru bivše SFRJ.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.06.2005.

13:57

Default images

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković rekao je posle sastanka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka da su svi u načelu saglasni sa nacrtom deklaracije u kome se “nedvosmisleno osuđuju ratni zločini”, iako niko ne navodi kako će deklaracija izgledati.

Taj papir treba još da se doradi i svi eventualni amandmani biće uneti u ponedeljak u konačnu verziju, kako bi Skupština Srbije u toku sledeće nedelje mogla da usvoji deklaraciju o osudi ratnih zločina.

Marković nije hteo da iznosi detalje tog teksta, ali je rekao da se u njemu pominje i Srebrenica: "Ja mislim da smo sada blizu cilja, a cilj je da najviši nivoi vlasti cele države Srbije osude zločine i na taj način promenimo situaciju koju smo imali u prethodnih 10 godina da samo pojedinačne organizacije ili pojedinci oduđuju zločine a da država o tome ćuti“.

Prema proceni Markovića, deklaracije bi mogla po hitnom postupku pred poslanicima da se nađe već sledećeg utorka ili srede. Podsetimo, pored ovog dokumenta, skupštini su još početkom juna poslanici Nataša Mićić i Žarko Korać uputili svoj predlog deklaracije o obavezama države Srbije da preuzme sve mere zaštite prava žrtava ratnih zločina, a posebno žrtava genocida u Srebrenici.

Dimitrijević: Rezolucija zadocnela

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenio je da je donošenje rezolucije o osudi ratnih zločina u Skupštini Srbije "zadocneo potez", dodavši da je to trebalo uraditi odmah posle demokratskih promena u Srbiji u oktobru 2000.

"Pri izradi Rezolucije, koncentracija treba da bude usmerena na osudu zločina koji su vršeni u naše ime i izbegavanje svih alibija i izvinjenja da su i drugi činili zločine prema Srbima", rekao je Dimitrijević Radiju Srbija i Crna Gora, prenosi Beta. On je kazao da je u interesu Srbije, ali i celog regiona, "da svako pogleda u oči zločinima koje su izvršili njegovi sunarodnici i ljudi koji su se predstavljali u njegovo ime".

Dimitrijević je rekao da su posle prikazivanja snimaka ubistva šest srebreničkih Muslimana "ljudi, koji su uglavnom apstraktno gledali na hiljade i hiljade žrtava, videli šest žrtava, pretežno maloletnih, streljanih s leđa, na kukavički način, bez suđenja". "To je veliki šok i deluje na svakog individualno i zato ga treba formulisati. A to upravo treba da uradi politička elita", rekao je Dimitrijević i dodao da se zbog toga čeka deklaracija u Skupštini Srbije.

Protest protiv skupa o Srebrenici

Desničarske organizacije najavljuju okupljanje u subotu, 11. juna, u vreme održavanja tribine o Srebrenici u Centru Sava.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić, veruje da se radi samo o verbalnim pretnjama. Po njoj, posle svih događaja proteklih dana, od tribine na Pravnom fakultetu, pa tribine u Centru za kulturnu dekontaminaciju i konačno posle snimka streljanja srebreničkih Muslimana, kao i oštre reakcije javnosti, ne postoji opasnost da se glas ekstremističkih grupa čuje ili da dobiju podršku.

Ona veruje da nema mesta okupljanju i da će sve ostati samo na nivou verbalnih pretnji: „Ja čvrsto verujem da su to samo prazne priče, da više oni nemaju snage i u strahu su da bilo šta kažu javno. Mislim da njima ostaje samo taj prostor na internetu naravno i dalje mislim da je i to podsticanje na nasilje, ali vrlo sam uverena da je klima izmenjena i u tom smilu ne mislim da preti neka opasnost. Ukoliko bi mislila da treba da pozovem obezbeđenje policije mislim da takvu konferenciju ne bismo ni držali.“

MUP Srbije stupio je u kontakt sa Fondom za humanitarno pravo, ali im je rečeno nema potrebe za posebnim obezbeđenjem, pošto je reč o tribini, istoj kao i sve koje su do sada organizovane.

Sutra izložba posvećena Srebrenici

U Centru za kulturnu dekontaminaciju sutra će biti otvorena izložba fotografija pod nazivom "Srebrenica - sećanje za budućnost".

Koncept izložbe sačinila je regionalna kacelarija Fondacije Hajnrih Bel za jugoistočnu Evropu u Sarajevu u saradnji sa "Istraživačko- dokumentacionim centrom" iz Sarajeva. Na toj međunarodnoj dokumentarnoj izložbi, biće prikazani radovi 10 autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Velike Britanije i Francuske. Izložba će biti otvorena do 29. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: