Davinić: Gradimo novu vojsku

Od pozvanih 9.000 mladića, samo se 4.000 javilo u kasarne; to je zbog zloupotrebe civilnog služenja, ocenjuje ministar vojni.

Izvor: B92

Sreda, 08.06.2005.

17:01

Default images

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić ocenio je kao "katastrofalan" odziv regruta poslednje klase. Govoreći na neformalnom radnom sastanku Odbora Skupštine SCG za odbranu, Davinić je rekao da Generalštab razmišlja da sledeću klasu regruta pozove ranije na odluženje vojnog roka kako bi se popunila praznina u ljudstvu.

Ne govoreći o razlozima slabog odziva regruta, Davinić je kao poseban problem naglasio pretvaranje civilnog služenja "u nešto negativno". "Odjednom veliki broj ljudi se služi time i mislim da je to zloupotreba. Shvatam da su mladi zgroženi ratovima iz devedesetih, ali takvih ratova više neće biti i mi sada gradimo novu vojsku", rekao je Davinić.

Prema njegovim rečima, u cilju animiranja mladića da se u većem broju odazovu na klasični vojni rok, Ministarstvo razmatra mogućnost da se služi šest do sedam meseci, dok bi civilno služenje ostalo na 13 meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: