Bez dogovora o reformi BH policije

Pedi Ešdaun je izjavio da su propali pregovori 11 političkih partija o reformi policije u BiH.

Izvor: Beta

Utorak, 17.05.2005.

17:39

Default images

Visoki predstavnik za BiH je rekao da su pregovori propali "zbog političara iz RS koji nisu prihvatili tri principa Evropske komsije". Ešdaun je podsetio da je Evropska unija dala tri osnovna uslova za reformu policije u BiH: da policija i budžet budu na državnom nivou, da policijske regije budu funkcionalne i da se policija oslobodi uticaja politike.

"Ova tri principa neće se promeniti. O njima nećemo pregovarati. BiH mora usvojiti ova tri principa ako se želi integrisati sa ostatkom Evrope", rekao je Ešdaun i istakao da ovi uslovi neće nestati i da će propozicije za reformu policije biti iste danas kao i za godinu dana.

Ešdaun je potvrdio da političari iz RS nisu hteli da prihvate mape policijskih regija koje su im nuđene, zahtevajući da one budu unutar dva entiteta, a ne da se mešaju. Vlasti iz RS zatražile su o ovom pitanju konsultacije sa Narodnom skupštinom RS.

"Narodna skupština RS sada će morati da razmotri svoju poziciju i ako odluče da promijene svoj stav moći ćemo nastaviti ove razgovore", rekao je Ešdaun i poručio: "Mi vas nećemo zvati, vi možete zvati nas".

"Šteta je učinjena, ali cela situacija još može biti spašena", poručio je Ešdaun i izrazio sumnju da će BiH, ovim tempom, do kraja ovog meseca dobiti pozitivnu ocenu Studije izvodljivosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: