"Svi znaju - Ulemek sprema bekstvo"

U završetku svedočenja na suđenju za ubistvo premijera, Vladimir Popović je razmenio oštre reči sa prvooptuženim Ulemekom.

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2005.

10:33

Default images

Bivši šef Biroa za komunikacije, Vladimir Beba Popović, svoje svedočenje na suženju za ubistvo Zorana Đinđića započeo je još u aprilu, a završio danas. Trećeg dana svedočenja, on je rekao da se prvooptuženi Ulemek sprema da pobegne iz zatvora.

Popović je svedočenje završio suočenjem sa Miloradom Ulemekom i to povodom tvrdnji koje je Ulemek izneo tokom odbrane da je posle hapšenja Slobodana Miloševića održana večera kod Dragoljuba Markovića u Surčinu, gde mu je predloženo da proda 700 kilograma heroina. Popović je rekao da su te tvrdnje "potpuno netačne" pošto nikada u životu nije bio u Surčinu.

Na Ulemekove tvrdnje da je bio i u Šilerovoj 2002. sa Čedomirom Jovanovićem i Dragoljubom Markovićem, Popović je kratko odgovorio "Stidite se". On je rekao da bi, da je ikada dolazio u Šilerovu, to znali ljudi iz njegovog policijskog obezbeđenja, od kojih trojica i danas obezbeđuju visoke državne funkcionere.

Popović je Ulemeku više puta rekao da prekine da laže, a u nastavku suočavanja naveo Ulemeka da prizna da u jednom delu svedočenja nije rekao istinu:

Ulemek: "Ja, da sam hteo da lažem, ne bih se predao."

Popović: "Ne. Predali ste se jer ste napravili plan sa ministrom policije Draganom Jočićem i šefom BIA Radetom Bulatovićem i dogovorili ste se šta ćete ovde da pričate, inače ne biste sebe samooptuživali. Ono veče kada ste umesto u zatvor odvedeni u MUP onako neobrijani i izujedani. Tada su Jočić i Bulatović tražili od šefa Žandarmerije Gurija i Resora Javne bezbednosti Miroslava Miloševića da izađu iz prostorije i vi ste ostali sa njima. Napravili ste glupi pakt sa glupim ljudima i zato ste u ovoj poziciji. Koncept je bio taj da se na ovom suđenju ne priča o ubistvu premijera. Sada spremate bekstvo. Šaljete svoje ljude u Dubai."

Popović: "Da li ste pričali o drogi sa mnom na sastanku u mom stanu?"

Ulemek: "Ja sam u vašem stanu pričao sa premijerom Đinđićem."

Popović:  "Da li ste  sa premijerom pričali o drogi?"

Ulemek: "Ne, pričao sam o nekim drugim temama."

Popović: "Da li je Stanko Subotić bio u mom stanu?"

Ulemek: "Bio je."

Popović: "Pa, da li je on držao ruke na ušima kada ste vi, kako ste rekli, sa mnom pričali o drogi?"

Ulemek: "Vi sanjate, ja se toga ne sećam."

Popović: "Pa, dobro, šta smo vi i ja pričali u mom stanu? Jesmo li pričali o drogi?"

Ulemek: "Ne, ja sam pričao sa premijerom."

Popović: "E, pa, dobro. Da vam kažem, vi ste u svojoj odbrani rekli da ste sa mnom na sastanku u mom stanu pričali o drogi. Rekli ste da je Zoran Đinđić otišao ranije, a mi smo pričali o drogi. Vi lažete. Molim vas, ja više ne želim da razgovaram. Ovo je ponižavajuće."

Ulemek: "Ne, ne, ne. Pričali smo o raspodeli novca od droge."

Popović: "Dobro znam da je teško da ponovite kada priču naučite napamet."

Inače, u svojoj odbrani Ulemek je govorio da je sa Popovićem u njegovom stanu pričao o 700 kilograma i da je od te droge trebalo da bude kupljena oprema za JSO. On tada nije pominjao da je Stanko Subotić bio u stanu, a na današnjem pretresu je rekao da je u stan došao sam i da ga je vratilo Subotićevo obezbeđenje. Interesantno je, s obzirom na važnost svedoka, da niko od optuženih nije imao pitanja za Popovića, pa je i ovo suočenje održano po službenoj dužnosti.

"Ulemek se sprema za beg"

Popović je, odgovarajući na pitanja advokata odbrane, rekao da se Ulemek sprema da pobegne iz zatvora. Kako je objasnio, neki bivši pripadnici JSO se pripremaju da odu na Bliski istok, naprave agenciju za obezbeđivanje i tamo sačekaju Ulemeka, koji će pobeći nakon izricanja presude.

Popović je odgovarao na pitanja advokata odbrane, koji ga ispituju vrlo detaljno, prelazeći stranicu po stranicu prvog Popovićevog svedočenja.

Popović je izjavio da je atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića predstavljao političko ubistvo i pokušaj državnog puča, ali da je akciji "Sablja" nedostajao motiv, tj. ko je eventualni naručilac ubistva i ko je davao Ulemeku političku podršku. Prema rečima Popovića, sadašnji šef Bezbednosno informativne agencije Rade Bulatović i bivši šef vojne obaveštajne služba Aco Tomić imali su direktne kontakte sa optuženima, za koje bi "i Vojislav Koštunica trebalo da odgovara", čak i da nije za njih znao.

Jučerašnje svedočenje

U jučerašnjem delu svedočenja, Popović je, između ostalog, govorio o vezama između Milorada Ulemeka i Dušana Spasojevića, za koje je rekao da ih je povezalo preuzimanje beogradskog podzemlja krajem 90. godina.

Prvooptuženi za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića je bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek, dok je neposredni izvršilac ubistva optužnicom označen zamenik komandanta te jedinice Zvezdan Jovanović.

Premijer Đinđić je ubijen u dvorištu Vlade Srbije 12. marta 2003.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: