MMF: Zeleno svetlo za SCG

Trogodišnji finansijski aranžman s MMF-om produžen je do kraja 2005; MMF traži smanjenje potrošnje i deficita i brže restrukturiranje.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 12.05.2005.

12:53

Default images

Kako je saopštila Narodna banka Srbije, aranžman, koji je trebalo da bude okončan polovinom maja, biće produžen do kraja godine, a takvo pozitivno mišljenje menadžmenta upućeno je Bordu direktora Međunarodnog monetarnog fonda, koji u petak treba da ga i formalno potvrdi.

Posle više sastanaka, koje je u jednom trenutku ministar Dinkić ocenio kao najteže koje pamti, delegacije Srbije i Crne Gore i MMF-a dogovorile su se da se produži trogodišnji finansijski aranžman. To znači da će Srbija i Crna Gora dobiti 200 miliona dolara kredita, dok bi Pariski klub poverilaca trebalo da otpiše 700 miliona dolara duga.

Ministar Dinkić, vidno zadovoljan zbog postignutog sporazuma, izjavio je da treba da se smanji inflacija i javna potrošnja, ali da to ne bi trebalo da bude problem, jer će u srpskom budžetu biti tri milijarde dinara više nego što je planirano: "Potpuno je jasno da ćemo mi te uslove ispuniti. Kao što sam rekao posle posete Vašingtonu da smo postigli dogovor u principu, sada mogu da kažem da smo ga postigli i u detaljima i da je ova vlada sposobna da ovo ispuni. Mnogi su verovali da nećemo prošle godine uspeti da smanjimo budžetski deficit za dva posto društvenog proizvoda, ali smo mi to uradili. Zašto ne bismo uspeli da ove godine napravimo suficit? Ovo je jedan program za budućnost Srbije koji bukvalno nema alternative. Ovaj će program morati da sprovodi ko god da bude u vladi".

Jedan od zahteva MMF-a jeste i ubrzanje privatizacije, pre svega restrukturiranja javnih preduzeća. Prema Dinkićevim rečima, među prvima će se naći Naftna industrija Srbije, odnosno početkom sledeće godine će rafinerije u Novom Sadu i Pančevu biti privatizovane.

Prvo što srpska vlada treba da se uradi jeste donošenje odluke o reformi penzionog sistema, potom da se usvoje amandmani na Zakon o privatizaciji i da se 25 sporednih firmi iz javnih preduzeća, poput hotela i odmarališta, prebaci u nadležnost Agencije za privatizaciju.

To treba da se završi do kraja juna kako bi Bord direktora MMF-a potvrdio današnji dogovor.

Ambiciozno i ostvarivo

Šef misije MMF-a Pirita Sorsa kaže da je takav plan održiv: "Slažemo se sa tim, zato smo i postigli dogovor. Mogu čak da kažem da je plan ambiciozan, ali pošto je u ovoj godini održano više aukcija i tendera nego što je planirano, smatram da ima osnova da se celokupan proces privatizacije ubrza".

Pirita Sorsa, međutim, kaže da su za postizanje ciljeva na koje se Vlada Srbije obavezala potrebne drastične mere, poput otpuštanja radnika, ali da je to jedni način da program ekonomske stabilnosti zaista i ostvari: "Na ovom paketu ekonomskih mera radimo od janura, uloženo je dosta truda i sama činjenica da smo zaključili pregovore pokazuje da verujemo da je taj paket moguće sprovesti. Naravno, biće to veliki izazov za srpsku vladu i neće biti lako".

Prvo rafinerije

Velika reforma u restrukturiranju javnih preduzeća počeće privatizacijom većinskog udela države u rafinerijama u Pančevu i Novom Sadu, najavio je ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić.

On kaže da će uskoro biti raspisan tender za izbor savetnika za privatizaciju Naftne industrije Srbije, koji će odrediti dinamiku i  strategiju privatizacije. Ministar dodaje da su za privatizaciju delova NIS-a zainteresovani izraelska kompanija "Bejtmen", britanska naftna industrija "Britiš petrol" i austrijska kompanija OMV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: