Dražinoj kćerki očev orden

Delegacija ratnih veterana SAD uručila je kćerki Draže Mihailovića Orden za zasluge.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 09.05.2005.

15:20

Default images

Gordani Mihailović uručen je orden kojim je predsednik SAD Hari Truman 1948. posthumno odlikovao Mihailovića, potvrđeno je u Ambasadi SAD u Beogradu. U saopštenju koje je prethodno objavio Srpski pokret obnove navodi se da je vođa Ravnogorskog pokreta i komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini odlikovan zbog velikog doprinosa pobedi saveznika i spasavanja više od 500 avijatičara SAD 1944, čije su avione Nemci oborili iznad Srbije.

Ratni veterani SAD, koji su danas Gordani Mihailović uručili orden njenog oca, spaseni su u operaciji snaga generala Mihailovića, navodi se u sapštenju SPO-a.

Hrvatska: Izražavamo žaljenje

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija izrazilo je žaljenje zbog odlikovanja koje su SAD uručile naslednicima vođe četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Mihailovića.

"Sa žaljenjem možemo konstatovati da dodela odlikovanja na današnji dan koincidira s obeležavanjem 60. godišnjice pobede nad fašizmom. Teško je shvatiti da američka strana nije upućena u istorijske činjenice koje nedvojbeno govore o ulozi i karakteru Draže Mihailovića i četničkog pokreta na ovim prostorima", navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da četnički pokret nije imao ulogu u borbi anti-hitlerovske koalicije, već da je, suprotno tome, "iskoristio ratno razdoblje za mnogobrojna zlodela protiv hrvatskog i drugih naroda ovog područja, a posebno protiv antifašističkih boraca".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: