Srbiji ponuditi EU i deo Kosova

Srbiji treba ponuditi mali deo teritorije Kosova i ubrzani ulazak u EU, da bi zauzvrat prihvatila nezavisnost pokrajine.

Izvor: Beta

Nedelja, 08.05.2005.

12:10

Default images

Ovo je predlog jednog od dvojice američkih analitičara na nedavno održanoj panel diskusiji na čikaškom Univerzitetu. Kako prenose lokalni mediji, Džon Meršhajmer, profesor političkih nauka iz Čikaga i Januš Bugajski, direktor Istočnoevropskih studija u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, govorili su studentima Univerziteta u Čikagu o perspektivama budućnosti Kosova.

Januš Bugajski je izrazio uverenje da je nezavisnost Kosova neizbežna i ukazao na težinu pronalaženja rešenja koje bi zadovoljilo Srbiju. On je upozorio na to da bi, zbog rastuće frustracije albanske populacije, situacija u pokrajini mogla eskalirati ako međunarodna zajednica uskoro ne reaguje.

Sa njim se složio profesor Džon Meršhajmer iznevši uverenje da je pitanje vremena kada će Kosovo biti nezavisno. On se založio za nezavisnost Kosova i preporučio da jedan njegov mali deo pripadne Srbiji.

"Privatno, većina Srba shvata da je Kosovo izgubljeno. Pokrajina je, međutim, emotivno važna za Srbiju. Da bi ih ubedili da prihvate rešenje, treba da im damo nešto. Oko sedam procenata teritorije na severoistoku Kosova, blizu granice sa Srbijom, je već naseljeno većinskim srpskim stanovništvom. Ovo bi imalo smisla kao rešenje koje bi zadovoljilo obe strane", rekao je ovaj profesor političkih nauka.

Vlasi: Kako Srbija misli da zadrži Kosovo?

Prištinski advokat, bivši šef kosovskih komunista Azem Vlasi ocenio je da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN "samo poslužila da se suspenduje suverenitet Srbije nad Kosovom".

"Srbiji mora biti jasno da niko od blizu dva miliona Albanaca nikada više neće pristati da se vrati pod vlast Beograda i meni zbog te činjenice jednostavno nije jasno kako to Srbija misli da zadrži Kosovo i da njime vlada. Srbija nema ni politički, ni ekonomski, ni kapacitet bilo koje vrste da zadrži Kosovo", rekao je prištinski advokat.

Azem Vlasi je dodao da bi želeo da zahvali beogradskim zvaničnicima na rečenici: "Više od autonomije, manje od nezavisnosti". "Kada ste autonomija nekome pripadate, a ako ste više od autonomije, onda ne pripadate nikome", rekao je Vlasi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: