Šta sa otpremninom?

Uz otpremine od po 100 evra za godinu staža društvena i javna preduzeća trebalo bi da napusti oko 60 hiljada radnika.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2005.

17:18

Default images

Visina prosečne otpremine je oko 5.000 evra. Zaposleni na železnici su među prvima koji će u praksi saznati šta to znači restrukturiranje i uzimanje otpremnina, jer će isplata u ŽTP Beograd početi sledećeg meseca. Članovi vlade, poput resornog ministra Slobodna Lalovića apeluju da novac od se otpremina upotrebi ne za kupovinu nekretnina ili automobila, već za novi posao,

"Moj savet je da te otpremnine iskoriste za radno angažovanje, da se udruže i da u perspektivi vide koji je posao potreban, a ne da ga potrše i da se vrate kao socijlani slučajevi", kaže Lalović. 

Lalović dodaje da je predviđeno da osim iz javnih preduzeća, poput EPS, NIS-a i Jata, uz otpremine velik broj radnika napusti i društvena preduzeća. Na taj način  ukupan broj radnika koji bi dobio otpremnine kreće se oko 60 hiljada.

Predsednik nezavisnog sinidikata mašinovođa Branislav Petrović očekuje dobar odziv jer je radnicima lakše da na taj način napuste posao: "Bolje nego socijalni program; ovako se radnici sami opredljuju, nema nervoze, nema neke karte, radnicima je posebno teško kada se pomene tehnološki višak".

Međutim, četiri puta više radnika od onih koji će uzeti otpremnine nema upisan radni staž, iako su sve vreme radili. O ovom problemu ćete moći opširnije da pročitate na sajtu B92 u subotu.

Gde uložiti

Branislav Bunoš iz Batajnice je jedan od 4.000 radnika za koje se procenjuje da će uz otpremine napustiti železnicu.

Umesto da je na svom radnom mestu u vozu, sada već bivši mašinovođa sa 32 godine radnog staža Bunoš radi na kućnom imanju, gaji krave i obrađuje zemlju. Pre skoro dva meseca odlučio je da ode iz železnice i da uzme otpreminu – 200 evra po godini staža: "Odlučio sam se jer sam paralelno radio u poljoprivredi, sada mi je 56 godina, postalo mi je teško, a pojavile su se i ove stimulative otprennine. da li je to bila teška odluka. jeste, najteže je bilo ostaviti društvo, ljude, ali je to moralo da se desi", kaže Bunoš.

Bunoš kaže da nije previše razmišljao gde će taj novac da upotrebi: "Da vam kažem pošteno, nije mi neka nužda da bi ga trošio za čist život, možda ću sebi prisuštiti da dodam nešto u poljoprivredi, da uradim nešto oko kuće".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: