Kinesko-kineski sastanak

Kineski predsednik Hu Đintao, sastao se sa Lien Čanom, vođom glavne opozicione stranke Kuomitang na Tajvanu.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2005.

18:58

Default images

Poseta Čana Pekingu predstavlja potez pomirenja između nacionalista i njihovih bivših komunističkih suparnika. Očekuje se da će Lien i Hu objaviti službeni prekid 60 godina dugog animoziteta između dve strane. "Vaš dolazak predstavlja veliku stvar za odnose između Komunističke i Nacionalističke stranke" rekao je Hu na dočeku Liena. Lien je kazao da bi dve strane trebalo da "izgrade most kako bi se ljudi ujedinili".

On je pozvao Kineze s obe strane Tajvanskog moreuza da "grade poverenje" i imaju na umu "dugoročne interese kineskog naroda".

Peking smatra Tajvan svojim "odbeglom" teritorijom i preti i upotrebom sile u slučaju službenog proglašenja nezavisnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: