Putin: Pomoći ćemo Palestincima

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u Ramali da će Rusija pomoći izgradnju palestinskih objekata u Gazi.

Izvor: Beta

Petak, 29.04.2005.

14:28

Default images

On je na svojoj bliskoistočnoj turneji ponudio pomoć u održavanju reda kada se Izraelci povuku iz Gaze ovog leta, javljaju agencije. Putin je palestinskim zvaničnicima ponudio opremu i obuku, kako bi pomogao njihovim snagama bezbednosti da održavaju red.

"Ukoliko čekamo da se predsednik Abas bori protiv terorizma, on to ne može učiniti sa izvorima kojima sada raspolaže", rekao je Putin na konferenciji za novinare sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom.

Putin je kazao da će Rusija palestinskim vlastima obezbediti tehničku pomoć tako što će im poslati opremu i ljude koji će ih trenirati. "Poslaćemo im helikoptere i takođe opremu za komunikaciju. Dovešćemo Palestincima policajce da ih treniraju", rekao je Putin.

Palestinski lider Mamhud Abas rekao je da će se ošto suprotstaviti ekstremistima koji narušavaju krhko palestinsko primirje sa Izraelom. "Svakome ko namerava da sabotira takve sporazume, mi u palestinskim vlastima smo odgovorni za bezbednost. Mi ćemo im se suprotstaviti", rekao je Abas.

Ruski predsednik je rekao da Rusija namerava da nastavi nuklearnu saradnju sa Iranom, ali da ne želi da vidi razvijanje oružja za masovno uništavanje. Rusija gradi nuklearnu elektranu u Iranu, a izraelski zvaničnici su Putinu preneli zabrinutost da će Teheran iskoristiti tehnologiju za razvoj programa za nuklearno naoružanje. Putin je rekao da nuklearne komponente ne prete bezbednosti Izraela. "Mi ćemo nastaviti sve svoje programe sa Iranom, jer verujemo da takvi programi imaju mirovni kraj", naglasio je Putin.

Palestinski lider je pozdravio i predlog Putina da održi se u Moskvi na jesen održi međunarodna mirovna konferencija za rešenje krize na Bliskom istoku. Putin, koji danas završava trodnevnu posetu Bliskom istoku, predložio je tu konferenciju u sredu, tokom posete Egiptu. Palestinci su podržali konferenciju, nadajući se da će njome biti izvršen pritisak na Izrael da ponudi olakšice. "Mi pozdravljamo održavanje međunarodne mirovne konferencije", rekao je Abas novinarima tokom zajedničke konferencije sa Putinom.

Ruski predsednik će položiti venac na grob predsednika Jasera Arafata, čime će završiti višednevnu posetu Bliskom istoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: