Pretnje zbog rasvetljavanja zločina

Stanovnik Šida Jovan Mirilo tvrdi da su mu pripadnici DB-a pretili jer je aktivno radio na rasvetljavanju ratnih zločina.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2005.

10:43

Default images

Kako za B92 kaže Mirilo, pretnje se najviše odnose na slučaj nestanka braće Abjamović i suđenje za zločine u Podujevu. Jovan Mirilo, koji se, posle pretnji, sklonio u inostranstvo, kaže da su mu pretili pripadnici DB-a, naročito zbog slučaja braće Abjamović, Hrvata iz sela Morović koji su nestali 1991. godine nakon što ih je grupa uniformisanih osoba odvela iz kuće na informativni razgovor.

U to vreme, načelnik OUP-a Šid bio je Nedeljko Makijević, koji je danas šef Operativne službe istog OUP-a, kaže Jovan Mirilo: "Pretnje dolaze iz OUP-a Šid, vezano za braću Abjamović, koji su nestali 1991. godine, i vezano je za suđenje za zločin u Podujevu, jer mene optužuju da sam podstrekivao svedoka da kaže istinu, i vezano za neku video kasetu koja svedoči o nekim stravičnim događajima, a nalazi se u inostranstvu. Sumnja se da sam ja uputio neke ljude gde mogu to da traže i sada je potera za kasetom“.

Reč je o kaseti na kojoj su, navodno, snimljeni pripadnici paravojne jedinice "Škorpioni“ tokom ubijanja civila u Srebrenici. Jovan Mirilo kaže da se oni koji mu prete pozivaju na Jovicu Stanišića: "Pripadnik 'Škorpiona' kaže 'Nisam ja u pitanju, u pitanju je odgovornost nekih mnogo važnijih ljudi u zemlji koji su odlučili da to bude kažnjeno, to, pod znakom navoda, izdajstvo'“.

Bez odgovora na zahtev da se zaštiti Mirilo

Fond za humanitarno pravo zatražio je od ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića i specijalnog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da zaštite Jovana Mirila. Predsednica Fonda Nataša Kandić kaže da ove institucije još nisu odgovorile na poziv: "Ono što je najstrašnije u toj stvari jeste da nema adekvatne reakcije, da ovde nema atmosfere koju bi stvorili predstavnici vlasti da ohrabruju građane da ih, u cilju jačanja vladavine prava i primene zakona, ohrabruju da iznose dokaze o zločinima i onome što se događalo u prošlosti. Međutim, reakcija je potpuno suprotna. Onda se lokalne policije, koje drže sve dokaze o tome što se dogodilo, organizuju, oni pokušavaju da izvrše pritisak i da pokušaju još jednom da vladaju sa tim svojim carstvom kriminala i zločina koji su počinjeni u prošlosti“, kaže Kandić.

U pismu ministru policije Fond za humanitarno pravo navodi da su problemi Jovana Mirila počeli u trenutku kada su Jovica Stanišić i Franko Simatović pušteni iz pritvora Haškog tribunala da se brane sa slobode. Nataša Kandić podseća da ime Jovice Stanišića u poslednje vreme često spominje, ali da je to veoma teško dokazati, jer je reč o iskusnom i uspešnom policajcu: "Sve se zasniva na jednoj glasini da je on neposredno uključen u predaje haških optuženika, da je on našao taj modus kako će oni da odu, ali je to vrlo teško dokazati, kao što je teško dokazati i to da je on sada dragocen i koristan za ovu Vladu i one strukture oko Vlade, koje do sada nisu imale ni jednog takvog policajca kao što je Stanišić“, kaže Nataša Kandić.

Lokalni MUP na lokalnoj televiziji

Inače, lokalna sremska televizija iz Šida pokušala je da objavi priču o zahtevu Fonda za humanitarno pravo da se zaštite građani tog mesta kojima prete bivši pripadnici DB-a. Međutim, zbog akcije lokalnog MUP-a u Šidu, sremska televizija je u tome bila sprečena, kaže za B92 novinar Miodrag Blečić.

"Nakon moje vesti da je Fond za humanitarno pravo uputio pismo ministru unutrašnjih poslova Draganu Jočiću i tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću u kome se traži zaštita pojedinih građana Šida kojima se preti smrću od bivših pripadnika Službe državne bezbednosti, uspostavio sam kontakt sa Natašom Kandić koja mi je dala fono-izveštaj. Kao i svaki put kada je osetljiva tema, snimak sam prosledio uredniku informativnog programa, koji mi je saopštio da će priča biti emitovana sutra, jer se čeka tzv. druga strana. Sutra dolazim na posao i saznajem od kolega da je fono-izveštaj Nataše Kandić već emitovan bez mog znanja. Urednik mi je kazao da je to tako moralo ići jer su se tako dogovorili sa pripadnicima Odeljenja unutrašnjih poslova Šid, koji su bili u televiziji prethodnog dana. Oni su više sati u prostorijama televizije boravili, a povod, kako mi je rečeno, jeste moj razgovor sa Natašom Kandić o istoj temi", kaže Blečić.

MUP demantuje

U saopštenju MUP-a Srbije, u potpunosti se demantuju informacije o "navodnoj ugroženosti" Jovana Mirila iz Šida, koje se karakterišu kao jednostrane i proizvoljne tvrdnje. SUP-u u Sremskoj Mitrovici "do danas gospodin Mirilo nije dostavio bilo kakvu prijavu o svojoj ugroženosti, niti je to  neko učinio u njegovo ime. Ovakvi napisi verovatno u pozadini imaju za cilj nešto što je suprotno materijalnoj istini", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: