Zagreb primio optužnice iz Haga

Hrvatska je od Haškog tribunala primila optužnice koje su zbog nepoštovanja suda podignute protiv novinara.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2005.

15:33

Default images

Haški tribunal je bivšeg šefa hrvatske vojne obaveštajne službe Markicu Rebića, novinara Ivicu Marijačića, kao i Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja, urednika i izdavača lista "Hrvatsko slovo", optužio za nepoštovanje suda zato što su otkrili identitet zaštićenih svedoka sa suđenja generalu Hrvatskog vijeća obrane Tihomiru Blaškiću.

Optužnice je u sredu objavio sam tribunal, a pomoćnik hrvatskog ministra pravde Jakša Muljačić je potvrdio da je ministarstvo te optužnice danas uputilo nadležnim sudovima na dalji postupak "u skladu sa odredbama Ustavnog zakona o saradnji s Haškim sudom, Statuta i Pravilnika o postupku i dokazima Haškoga suda". Muljačić je dodao da uz optužnice, koje je ministarstvo primilo danas, nisu dostavljeni nalozi za hapšenje i predaju optuženih sudu.

Društvo hrvatskih novinara je optužnice protiv novinara ocenilo kao pravilne jer su se oni, prema ocenama Društva, ponašali neprofesionalno i kršili statut Haškog suda. Ivica Marijačić je pre toga izjavio da očekuje zaštitu Društva hrvatskih novinara jer ocenjuje da je neuobičajeno da Haški sud optužuje novinare.

General Markica Rebić je optužen zbog toga što je uredniku "Hrvatskog lista" Ivici Marijačiću otkrio identitet zaštićenog svedoka i dao mu kopije izjava tog svedoka, kao i transkript njegovog svedočenja decembra 1997.godine na zatvorenom zasedanju u okviru suđenja hrvatskom generalu Tihomiru Blaškiću. "Hrvatski list" je posle toga, 18.decembra prošle godine, objavio članak pod naslovom "Svetski ekskluzivno - prvi objavljujemo tajni dokument koji ukazuje na zaveru Karle del Ponte protiv Hrvatske".

Stjepan Šešelj i Domagoj Margetić su optuženi jer su decembra prošle godine u "Hrvatskom slovu" objavili odlomke svedočenja zaštićenog svedoka, koje je on dao na zatvorenom zasedanju 1998. godine u okviru suđenja generalu Blaškiću.

Prema Ustavnom zakonu, nadležni županijski sudovi dužni su da uruče optuženima potvrđene optužnice i da ih upoznaju sa njihovim pravima i obavezama na osnovu odredbi Ustavnog zakona o saradnji sa Haškim sudom.

Riječki "Novi list" objavio je danas da je novinar "Hrvatskog lista" Ivica Marijačić već najavio da će objaviti izvinjenje Haškom sudu, a da je slično najavio i izdavač "Hrvatskog slova" Stjepan Šešelj, pa list iz toga zaključuje da četvorica optuženih neće biti kažnjeni i da će se sve završtiti na izvinjenima, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: