Boljšoj slavi pobedu nad fašizmom

Umetnički ansambl Boljšoj teatra iz Moskve obeležiće 60. godišnjicu Dana pobede nad fašizmom nizom nastupa.

Izvor: Beta

Petak, 29.04.2005.

15:17

Default images

U tom gradu su tokom Drugog svetskog rata, od novembra 1941. do juna 1943. godine, umetnici tog teatra boravili u evakuaciji. Solisti opere i duvački orkestar Boljšoj teatra održaće sutra dobrotvorni koncert za veterane - učesnike "Velikog otadžbinskog rata", prenosi ruska novinska agencija Itar-Tas.

Za 1. maj predviđeno je izvođenje baleta "Boris Godunov" Modesta Musorgskog, a narednog dana Simfonijski orkestar Boljšoj teatra, pod rukovostvom dirigenta Aleksandra Vedernikova, izvešće Sedmu "Lenjingradsku" simfoniju Dmitrija Šostakoviča. Upravo u Samari, 5. marta 1942. godine, nalazeći se u evakuaciji, orkestar Boljšoj teatra prvi put je izveo ovu simfoniju, koja je važila za glavni muzički simbol pobede.

U Samari će biti priređena i izložba iz fondova Muzeja Boljšoj teatra, posvećena delatnosti umetnika koji su učestvovali u ratu. Dobrotvorni koncert za veterane Velikog otadžbinskog rata biće održan u gradu Toljatiju.

U Ruskom muzeju u Sankt Petersburgu otvorena je izložba pod nazivom "Put ka pobedi", na kojoj će biti predstavljeni radovi učesnika i savremenika Drugog svetskog ratra, iz kolekcije ovog muzeja.

Osnovna tema izložbe je umetnost u ratu, a njoj je predstavljeno više od 200 radova, počevši od priče o blokadi Lenjingrada, preko crteža na kojima su zabeleženi spasavanje kulturnih vrednosti i evakuacija muzeja, do prizora iz ratne Moskve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: