Fridom haus o medijskim slobodama

Situacija sa slobodom medija u SCG lošija nego u Hrvatskoj, a bolja u odnosu na BiH, navodi se u izveštaju Fridom hausa.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2005.

14:26

Default images

U godišnjem izveštaju o stanju medijskih sloboda u svetu vašingtonska organizacija navodi da je malo učinjeno na dekriminalizaciji klevete, a nezavisnost sudstva je neizvesna, posebno u Crnoj Gori, gde sudije postavlja vladajuća većina. Fridom haus navodi da je diskutabilna je i primena zakona o slobodnom pristupu informacijama u Srbiji.

Jedan od najtežih incidenata je optužnica vojnog suda protiv novinara koji je u svojoj knjizi otkrio državne tajne, što se odnosi na knjigu Vladana Vlajkovića. Kopije knjige koju je objavio Helsinški komitet u Beogradu zaplenjene su.

Zakon o radiodifuziji u Srbiji se ne primenjuje, državna TV nije transformisana. Srpska vlada je za urednika te medijske kuće postavila sebi lojalnu osobu, navosi Fridom haus. Takođe ocenjuje da je parlament Srbije usvojio kontroverzan amandman koji medijske organizacije vide kao preuzimanje kontrole nad Savetom za radiodifuziju. U Crnoj Gori, odložena je transformacija sa državnog na nezavisno regulatorno telo odložila je dodele dozvola za frekvencije TV i radio stanicama, kaže se u izveštaju.

Fridom haus ocenjuje da su mediji tokom 2004. radili u politički polarizovanom ambijentu, koji čini da neki novinari i dalje samocenzurišu svoj rad. Fridom haus navodi primedbe CeSID-a da su neki vlasnici medija neobjektivno promovisali svoje i partijske interese u vreme predizborne kampanje.

Privatizacija lokalnih glasila konačno je zakonski regulisana, ali je transparentnost vlasništva i dalje slaba. Politizovana regulatorna tela čine da provladine medijske kuće lakše dobijaju dozvole za rad, neke od njih dobijene ilegano u vreme Milošvićevog režima.

U izveštaju Fridom Hausa se kao ozbiljan problem navodi i odluka opštine Trstenik da, i pored protivljenja javnosti, vlasništvo lokalne TV stanice preda Srpskoj pravoslavnoj crkvi.Na Kosovu, pravila UNMIK-a i ustavni okvir omogućavaju slobodu medija, ali često lokalne i međunarodne vlasti napadaju i uznemiravaju novinare da bi tu slobodu ograničili, navodi u godišnjem izvestaju Fridom haus, prenosi Glas Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: