Beogradski Interpol kriv za skandal

Glavni sekretar bugarskog MUP-a je okrivio beogradski Interpol za skandal oko hapšenja pukovnika VSCG Čedomira Brankovića.

Izvor: Beta

Petak, 29.04.2005.

11:29

Default images

"Naša zemlja ne sme biti uvučena u ovaj skandal. To su odnosi Srbije i Hrvatske. Problem beogradskog Interpola je što je on pušten iz Srbije. Krivi su Srbi, koji su ga poslali bez da provere", rekao je Bojko Borisov novinarima. "Da ga nismo uhapsili Hrvatska bi nas optužila da krijemo ratne zločince", dodao je on.

Bugarski se saglasila sa Brankovićevim učešćem

Ministarstvo odbrane SCG saopštilo je povodom hapšenja pukovnika Čedomira Brankovića u Bugarskoj, da nije moglo da raspolaže informacijama da je on na poternici Interpola, jer te podatke imaju samo Interpol i zemlja koja potražuje pojedine osobe.

"Navodi u pojedinim medijima o javno dostupnim spiskovima osoba protiv koje su izdate poternice Interpola nisu tačni. Jedini punovažni spiskovi osoba za kojima je izdata poternica Interpola nalaze se u toj organizaciji i u nadležnim državnim organima zemlje koja potražuje te osobe", navodi se u današnjem saopštenju Ministarstva odbrane SCG.

"Napominjemo da je pukovnik Branković bio član zvanične delegacije Vojske SCG u poseti Vojsci Bugarske i da su se nadležni bugarski državni organi prethodno zvanično saglasili s njegovim učešćem u delegaciji i time zaštitili njegov status diplomatskim imunitetom na osnovu Bečke konvencije koja bliže definiše imunitetske odnose", navelo je Ministarstvo.

Hrvatski diplomata u bugarskom MIP-u

Otpravnik poslova ambasade Hrvatske u Sofiji razgovarao je sa predstavnikom Ministarstva inostranih poslova Bugarske o slučaju pritvaranja generala vojske Srbije i Crne Gore Čedomira Brankovića.

Prema informacijama hrvatskog diplomate, Ministarstvo inostranih poslova Bugarske smatra da general Čedomir Branković nema diplomatski imunitet, budući da je bio član srpske delegacije u Bugarskoj, iako je gradski sud u Sofiji na osnovu toga doneo odluku o njegovom oslobađanju.

Ovo nam nije trebalo

Nakon izvanrednog razvoja odnosa dveju zemalja, incident nam ni najmanje nije bio potreban, izjavio ambasador Bugarske.

Ambasador Bugarske u Beogradu Jani Milčakov to je ocenio povodom hapšenja člana vojne delegacije Vojske SCG, pukovnika Čedomira Brankovića, u Bugarskoj. "Moj komentar se jedino ograničava činjenicom da se pukovnik Branković nalazi na listi Interpola, dakle, ozbiljne međunarodne organizacije čije članice su i Bugarska i Srbija i Crna Gora", ocenio je Milčakov za "Danas".

Ambasador Milčakov podseća da je "Bugarska, kao članica NATO-a, potpisala Ugovor o pridruživanju EU, što pretpostavlja puno ispunjenje šengenskih standarda kad je reč o granicama": "Dovoljno je da zamislimo reakcije ozbiljnih i kritičkih međunarodnih činilaca na vest da lica za kojima traga Interpol slobodno ulaze i izlaze preko bugarskih granica i kao da je neko hteo da testira, možda i da kompromituje Bugarsku, pokazavši da ona nije na visini svojih međunarodnih obaveza. Pošto je ukidanje viznog režima za državljane SCG od izuzetne važnosti, takav skandal bi imao loše posledice i na ovom planu."

"Mislim da do ovog neprijatnog incidenta ne bi došlo da gospodin pukovnik Branković nije bio uključen u sastav delegacije, a takođe mislim da je i vreme da Beograd i Zagreb uspostave mehanizam za rešavanje sličnih slučajeva", rekao je ambasador Milčakov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: