Preminuo Perica Vučinić

Vlasnik i glavni urednik nedeljnika "Reporter" Perica Vučinić preminuo je jutros od posledica teške bolesti.

Izvor: Beta

Sreda, 27.04.2005.

15:45

Default images

Vučinić je preminio u Kliničko-bolničkom centru u Beogradu, a komemorativni skup biće održan sutra u 13 časova u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije, u Resavskoj 28. Sahrana je istog dana u 15.30 na Novom groblju u Beogradu.

Perica Vučinić rođen je 1959. Diplomirao je na katedri za Svetsku književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu, a u novinarstvo je ušao 1990. kao reporter dnevnog lista "Borba". Od 1994. do 1997. piše u nedeljniku "Vreme", da bi 1997. u Banjaluci osnovao magazin "Reporter", čije je sedište 2000. premešteno u Beograd.

Dobitnik je međunarodnih priznanja "Nagrada za hrabrost" Švedske federacije novinara za 1999, a "World Press Review" iz Njujorka ga proglašava za Međunarodnog urednika 2000.

Redakcija "Reportera" saopštava da je srpsko novinarstvo izgubilo urednika i autora koji je u devedesetim godinama branio čast nezavisnog novinarstva. "Vučinić će ostati upamćen po izuzetnoj upornosti da u godinama represije prema nezavisnoj štampi izdaje novinu koja je menjala adrese, gotovo ilegalno distribuirana, da bi istovremeno okupljala u svojoj redakciji najznačajnija pera nezavisnog novinarstva. Vučinić je bio čovek koji je strasno voleo novinarstvo, verujući da je moguće da se svet menja nabolje rečima, idejama i neprestanim ukazivanjem na puteve i stranputice u ovom vremenu koje traži moralnu čvrstinu i intelektualnu nedvosmislenost više nego ikad", navodi redakcija "Reportera".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: