Pavković: Idem u Hag

General Nebojša Pavković je Vladu Srbije obavestio da je doneo odluku da dobrovoljno ode u Haški tribunal.

Izvor: B92

Petak, 22.04.2005.

15:19

Default images

General Nebojša Pavković će u pratnji člana Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Zorana Lončara i lekara sa VMA 25. aprila otputovati najpre u Roterdam, na pregled, a potom u Hag.

Vlada je saopštila da je Pavković rekao kako je ceo svoj život posvetio vojsci i narodu i da se časno borio za odbranu otadžbine i naroda. "Kao profesionalni vojnik, sa svojim vojnicima i starešinama sam časno, profesionalno i do kraja ispunjavao sve postavljene zadatke, a danas ne želim da budem jedina smetnja stremljenjima naše zemlje ka boljoj budućnosti. U Hag odlazim kako bih do kraja ispunio vojničku zakletvu", navodi Pavković.

Vlada je saopštila da visoko ceni tu odluku, da smatra da je ona u najboljem interesu zemlje i da je to moralan, odgovoran i patriotski odnos Pavkovića prema državi i narodu. Vlada će na prvoj narednoj sednici doneti odluku o davanju svih potrebnih garancija da Pavković bude pušten na slobodu do početka suđenja i pružiće potrebnu pomoć njegovoj porodici.

Podsetimo, Savet ministara Evropske Unije u ponedeljak bi trebalo da potvrdi pozitivnu Studiju o izvodljivosti Srbiji i Crnoj Gori. Kao poslednji uslov nezvanično se navodi odlazak haškog optuženika generala Nebojše Pavkovića u Tribunal. Ministar pravde Zoran Stojković ubeđen je da će taj problem biti rešen na zadovoljavajući način: "Nemojte biti sumnjičavi, naš odnos prema tom pitanju valjano se rešava. Ja sam ubeđen da će to biti rešeno na miran i zadovoljavajući način, i za državu i za generala Pavkovića", rekao je Stojković.

Advokat potvrdio

Pavkovićev advokat, Ljubiša Živadinović, kaže da je kostur generalove odbrane pred Haškim tribunalom pripremljen i da je njegov klijent u skladu s tim doneo odluku da se preda.

U izjavi za B92, Živadinović nije želeo da dovodi u vezu činjenicu da Pavković putuje u Hag istog dana kada Savet ministara EU treba da potvrdi studiju izvodljivosti za SCG: "General Pavković je, na osnovu svega onoga što je do sada učinjeno, doneo odluku da dobrovoljno ide u Hag. On je i ranije potencirao, a to je ono pismo koje mi je ranije poslao, u kom je tražio od mene da ubrzam moj rad, odnosno tražio je od mene da i danju i noću završim pripremu što pre. On se i tada osvrnuo na tu Studiju o izvodljivosti i njegovu želju da niko ne vezuje odlazak u Hag i ostvarivanje te ideje o izradi Studije, da ne naškodi svom narodu. Tako smo i radili, uporno i brzo i on je danas, kad je sve to sagledao, doneo odluku i potpisao izjavu da u ponedeljak putuje u Hag."

Reakcije

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić, komentarišući odluku Pavkovića da dobrovoljno ode u Hag, kaže da je  sada "sasvim sigurno da će Savet ministara EU potvrditi Studiju izvodljivosti za SCG. Međutim, Ljajić podseća da Hag od Srbije potražuje još sedam optuženih, od kojih neki moža nisu u Srbiji, ali da će ipak, "uslov svih uslova" biti Ratko Mladić.

I Demokratska stranka pozdravila je odluku generala Pavkovića da se preda Haškom tribunalu, uz ocenu da je to "još jedan veoma važan korak za našu zemlju" i njeno približavanje Evropskoj uniji. DS se ujedno i pita zašto se Pavković "nije predao ranije" i zamera Vladi Srbije što su građani izgubili vreme "u čekanju da vlada smisli najbolji i najpozitivniji način za saradnju s Tribunalom".

S druge strane, predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić smatra da najava dobrovoljnog odlaska Nebojše Pavkovića u Hag predstavlja još jednu potvrdu ispravnosti vladine politike u saradnji s tim sudom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: