Šta će biti voženo po Srbiji

Mlađan Dinkić je najavio ukidanje organičenja za uvoz polovnih automobila, u narednih godinu dana.

Izvor: B92

Petak, 15.04.2005.

09:19

Default images

To je jedan od uslova da Srbija potpiše Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji. Vlada je oktobru prošle godine donela Uredbu o zabrani uvoza automobila starijih od tri godine, kako bi, kako je tada rečeno, između ostalog, bio smanjen spoljnotrgovinski deficit, ali i da bi bilo smanjeno zagađenje zbog izduvnih gasova iz loših motora.

Ministar finansija tada je građanima predočio da će Uredba smanjiti visok spoljnotrgovinski deficit Srbije. Međutim, ako neku liberalizaciju uvoza ne prate mere za stimulisanje izvoza, spoljno-trgovinski deficit može i da bude veći. Kada zanemare svoje razloge, odnosno nedostatak novca za kupovinu novijih automobila, i građane brine činjenica da slobodna međunarodna trgovina za neke zemlje nosi korist, a za neke štetu.

Šta kažu ekonomisti

I pored privremenih negativnih posledica, tvrde ekonomisti, liberalizacija međunarodne trgovine svima donosi korist.

Radovan Kovačević iz Centra za naučnoistraživački rad pri Privrednoj komori Srbije ukazuje na to da i EU i Svetska trgovinska organizacija predviđaju određene mere carinske zaštite koje bi trebalo da, u slučaju automobila, spreče da u zemlju uđu loši stari automobili.

"To podrazumeva kontrolu uvoza proizvoda koje štete zdravlju građana i kontrolu tehnologije i proizvoda koje bi mogli da štete životnoj sredini. To su mere zaštite koje je dozvoljava i STO i koje se primenjuju u EU. Tu su i druge mere. kao što je antidamping", kaže on.

Možda će dilemu o tome šta je bolje, uvoz do tri godina starih automobila ili liberalizacija uvoza, rešiti neka nova uredba koja će zabraniti vožnju određenih automobila, što su uradile mnoge zemlje Zapadne Evrope, dozvoljavajući korišćenje samo onih motora koji manje zagađuju životnu sredinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: