Lukić: Dobrovoljno hapšenje ili...

I dalje nije jasno da li je general policije Sreten Lukić u Hag u ponedeljak otišao dobrovoljno ili je uhapšen i izručen.

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2005.

09:53

Default images

Pošto je u ponedeljak iz Beograda prebačen u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, Sreten Lukić će se sutra, u sredu, prvi put pojaviti pred sudijom Tribunala, kako bi se izjasnio o navodima optužnice. Može se očekivati da će sutrašnje pojavljivanje pred britanskim sudijom Ianom Bonomijem Lukić iskoristiti da iznese svoju verziju spornih događaja.

I ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar očekuje da će sam Sreten Lukić objasniti da li je dobrovoljno otputovao u Hag ili je kidnapovan. "Kad se pojavi pred sudskim većem general Lukić će reći da li je neko vršio pritisak ili je dobrovoljno otputovao", kazao je Lončar u Leskovcu.

General Lukić bi u Tribunalu trebalo da se izjasni o navodima optužnice koja ga, zajedno sa još trojicom generala vojske i policije, tereti za zločine protiv čovečnosti, počinjene u prvoj polovini 1999. na Kosovu. Prema pravilima Tribunala, optuženi može odložiti izjašnjavanje za 30 dana, što je pravo koje u poslednje vreme koristi većina optuženih.

Lukić je, inače, drugi pritvoreni od četvorice generala vojske i policije koje tužilaštvo Haškog tribunala tereti za masovna ubistva i deportacije albanskih civila sa Kosova u prvoj polovini 1999. godine. Dva meseca pre Lukića Tribunalu se dobrovoljno predao general Vladimir Lazarević, bivši komandant Prištinskog korpusa VJ, koji bi uskoro mogao da bude privremeno oslobođen. U bekstvu su, i dalje, ostala dvojica optuženih: general Nebojša Pavković, koji je u vreme na koje se odnosi optužnica bio komandant Treće Armije i general Vlastimir Đorđević, tadašnji pomoćnik ministra i načelnik sektora Javne bezbednosti MUP-a Srbije.

Šta zna ministar

Posle različitih izjava ministar pravde Zoran Stojković danas je objasnio zbog čega u jučerašnjem saopštenju Vlade nije navedeno na koji način se general našao u Hagu. On kaže da Lukića niko od predstavnika Vlade nije ispratio u Hag niti su odmah date garancije pošto je general sam pravio aranžmane sa Tribunalom.

"Nije praćen, kažem, zato što je aranžman tekao mimo nas. Da je on seo sa nama da se dogovori u istoj toj proceduri, zato i govorim, mi bi omogućili ovo kao što smo i tu rekli 'U redu, ako je to vaša procedura, mi ćemo dati sve garancije. I daćemo sve garancije.'“

Stojković tvrdi da Lukić nije uhapšen: "Čak, koliko ja znam, nikakve lisice nisu stavljene, nije otišao u zatvor. Po informacijama koje imam, on je otišao u onu čuvenu bolnicu u Roterdamu, a odatle je, tek kada je izvršen pregled, otišao u zatvor.“

I dok radikali najavljuju inicijativu o izglasavanju nepoverenja Vladi zbog, kako kažu, otmice generala Lukića, socijalisti, sudeći po rečima Ivice Dačića, neće praviti probleme zbog Lukićevog odlaska u Hag. On je ponovio da je SPS principijalno protiv protiv hapšenja i izručenja haških optuženika, ali i da o slučaju Lukić nemaju potpune informacije.

"Iz onoga što smo videli u javnosti, iz saopštenja Vlade i svih ostalih, njegovih advokata, naša su saznanja i očigledno je da je bio započet proces dobrovoljne predaje i pregovori sa njim oko toga. Da li je ta procedura poštovana do kraja, mi to ne znamo. I tražili smo dodatna razjašnjenja od Vlade Srbije. Ako ona nije poštovana do kraja, mi ćemo, naravno, preispitati naš odnos prema Vladi.”

Obrazlažući inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi, šef poslaničke grupe radikala, Tomislav Nikolić, tvrdi da je vlast otela Lukića i prebacila ga u Hag: “Čak su mu i naočare ostale na krevetu u bolničkoj sobi. Mislim da nikakav postupak nije sproveden i mislim da ni Rasim Ljajić nije potpisao. Danas, ukoliko stignemo do kraja rada Skupštine, SRS podneće predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi Vojislava Koštunice.”Nikolić još tvrdi da je general Nebojša Pavković "u toliko lošem zdravstvenom stanju da bi bilo sramota" uhapsiti ga.

Batić: U Hag kao na svadbu

Lider Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić optužio je premijera Srbije Vojislava Koštunicu da je lično naredio "otmicu" Sretena Lukića. "Lukića su oteli najamnici prerušeni u medicinske radnike, isti oni koji su oteli i ubili Stambolića, otimali i ubijali po vukovarskoj bolnici '91godine. Sreten Lukić je direktno prebačen na aerodrom, a odatle u Hag bez prava da se javi porodici", rekao je Batić u Novom Sadu na promociji novoosnovanog pokreta "05. oktobar".

Prema njegovim rečima, "otmica" Lukića predstavlja "ličnu osvetu Vojislava  Koštunice zbog Lukićevog angažovanja u policijskoj akciji 'Sablja'". Vladan Batić optužio je Vladu Srbije da plaća po 500.000 evra svakom haškom optuženiku koji odluči da se dobrovoljno preda. "Ratni zločinci u Hag odlaze kao na svadbu sa punim buđelarima uz patrijarhov  blagoslov, iako ne verujem ni da su kršteni", rekao je Batić.

Potpredsednik republičke Vlade Miroljub Labus nije želeo da komentariše izjave Vladana Batića koji je optužio republičkog premijera Koštunicu da je naredio otmicu haškog optuženika Lukića. Labus je ponovio stav Vlade da je reč o dobrovoljnoj predaji bivšeg policijskog generala, ne želeći da direktno odgovori na iznete optužbe.  "Da li je Batiću krivo što Vlada sprovodi zakon? ", odgovorio je Labus kontrapitanjem.

"Lukića treba pitati da li se predao ili ne. Ako kaže da nije, u tom slučaju primenjen je zakon i tačka", rekao je Labus. Vicepremijer takođe nije odgovorio na optužbe Batića da republička vlada "haškim dobrovoljcima'' isplacuje 500.000 evra. "Najskuplja je nesaradnja sa Hagom. Batić ima previše informacija i o tome ne želim da govorim", rekao je Labus.

Labus je potvrdio da Vlada obezbeđuje određenu finansijsku pomoć porodicama svih optuženika koji se dobrovoljno predaju Haškom tribunalu. "Možda vama to izgleda čudno i znam da mnogi ljudi to ne podržavaju, ali to je bio jedini način da dođemo do nečega što je puna saradnja sa Haškim tribunalom", rekao je Labus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: