Lukić u Hagu

General Sreten Lukić stigao je u Hag u ponedeljak, saopštila je Vlada Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.04.2005.

11:41

Default images

Vlada Srbije je navela i da je Haški tribunal pismeno izvestio da u Tribunalu postoje svi uslovi za adekvatno lečenje i redovan medicinski nadzor generala Lukića. Međutim, ono što nije jasno je to da li je Lukić odveden u Hag, ili je reč o dobrovoljnoj predaji.

General policije Sreten Lukić je dvanaesti haški optuženik koji je u poslednjih nekoliko meseci otputovao u Hag. Vest o njegovom prispeću u pritvor Haškog tribunala za B92 potvrdio je portparol suda Džim Lendejl. On je rekao i da je Lukić, kao i svi drugi optuženi, podvrgnut lekarskom pregledu po prijemu u sudski pritvor: "Sledeća najbitnija stvar za generala Lukića je zakazivanje datuma i vremena za njegovo prvo pojavljivanje pred sudom. Mi očekujemo da se to desi u narednih nekoliko dana. Na tom prvom pojavljivanju on će imati mogućnost da se izjasni o optužnici Haškog tribunala. Prema našim pravilima, Lukić to može uraditi prilikom prvog pojavljivanja ili u narednih 30 dana."

Lukića Tribunal tereti za razne zločine, a njegov odlazak u Hag poslednjih dana je bio tema različitih informacija i nagađanja.

U saopštenju koje je izdala Vlada Srbije stoji i da je na zahtev Lukića, njegova medicinska dokumentacija dostavljena Tribunalu, da je lekarska komisija tog suda procenila njegovo zdrastveno stanje i odlučila da on može da ide u Hag. "Predsednik ovdašnje lekarske komisije Miodrag Ostojić pismeno je izvestio predsednika Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasima Ljajića da je izveštaj međunarodne lekarske komisije korektan. Posle uspešne lekarske intervencije na Lukiću, Ljajić je poslao Haškom tribunalu preporuke lekarskog konzilijuma o daljem načinu lečenja, a tribunal je izvestio Ljajića da u Tribunalu postoje svi uslovi za adekvatno lečenje", navodi Vlada.

Nejasno da li se Lukić predao, ili ne

Međutim, u Beogradu javnosti je samo iz Vlada Srbije potvrđeno da je Lukić otputovao u Hag, kao i da će Vlada pružiti garancije da se Lukić pusti na slobodu do početka suđenja, kao i svu potrebnu medicinsku pomoć. Ali, Vlada nije pojasnila da li je reč o dobrovoljnoj predaji ili o prisilnom odvođenju Lukića u Hag, kao i to da li će i u ovom slučaju pružiti pomoć njegovoj porodici.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da odlazak Lukića u Hag predstavlja "jedan vid dobrovoljne predaje".

"Ja zaista ništa drugo ne mogu da vam kažem osim da je u skladu s onim kako su i svi ostali u ovih proteklih četiri, pet meseci odlazili. Znači, to je jedan vid dobrovoljne predaje i nema ništa više od toga", rekao je on.

Advokat: Lukić odveden silom i u pidžami

General policije Sreten Lukić jutros je mimo svoje volje odveden iz Kliničko bolničkog centra Srbije u bolnicu u Roterdamu, a odatle u pritvor Haškog tribunala u Ševeningenu, saopštio je Lukićev advokat Siniša Simić, agenciji FoNet.

Iako je ranije rekao da je o odlasku Lukića u Hag čuo iz medija, odnosno da ga nije zatekao u bolničkoj sobi u ponedeljak ujutro, Simić tvrdi ga je porodica generala Lukića obavestila da je on odveden u Hag: " Od porodice general - pukovnika Sretena Lukića obavešten sam da im se on u popodnevnim časovima javio, prvo iz bolnice u Roterdamu, a potom iz pritvora Haškog tribunala u Ševeningenu i ovlastio ih da saopštim da je iz Kliničko bolničkog centra Srbije u Beogradu odveden jutros, mimo svoje volje, dok se vraćao sa ultrazvučnog pregleda srca u svoju bolesničku sobu."

Lukić je odveden bez otpusne liste, u bolesničkoj pidžami i papučama, bez mogućnosti da uspostavi bilo kakav kontakt sa porodicom ili braniocem, i tako odveden u Hag, gde su ga tek tamošnje vlasti pristojno obukle, rekao je Simić. "Kao branilac sam šokiran takvim postupkom, jer sam tek u njegovoj praznoj bolesničkoj sobi saznao sa televizije da je Lukić na putu za Hag, iako rešenje istražnog sudije Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu o ispunjenosti pretpostavki za izručenje nije postalo ni pravosnažno ni izvršno, niti je istekao rok za žalbu", kaže on.

Simić je rekao i da je u susretu s ministrom za ljudska i manjinska prava i predsednika Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem, obavešten da on nije doneo nikakvo rešenje u vezi izručenja generala Lukića Haškom tribunalu, a koje je po zakonu obavezno i što je isključivo u njegovoj nadležnosti. "Potpuno mi je nejasno zašto je ovakav postupak urađen, zašto je grubo prekršen zakon i narušena ljudska i druga prava Sretena Lukića, jer on ni jednog trenutka nije bežao od obaveze da se pojavi pred Haškim tribunalom, što je javno i rekao, redovno se javljao sudu, kao i dostavljao lekarske izvešaje i dokumentaciju o svom zdravstvenom stanju i toku lečenja", kaže u izjavi Lukićev advokat.

"Kao branilac sam podneo žalbu na rešenje istražnog sudije Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, a rok za njeno podnošenje istice tek večeras, o kojoj vanraspravno veće tog suda još nije donelo odluku. Prema tome, onaj ko je mimo zakona ovako postupio zloupotrebio je službeni položaj i ovlašćenja", rekao je Simić.

Međutim, takve tvrdnje advokata Sretena Lukića demantovao je ministar pravde Srbije Zoran Stojković, koji je Beti izjavio da Lukić "nije uhapšen, niti su mu stavljene lisice". 

Stojković je Simićeve tvrdnje da je Lukić u Hag odveden silom nazvao "politizacijom": "Ne bih učestvovao ni u kakvoj politizaciji pojedinih grupa kojima je izgleda veći interes da prave političke probleme državi, nego da objektivno sagledamo činjenice. Ako je Lukić našao savetodavce koji će mu uporno govoriti da on nije otišao dobrovoljno, onda ova zemlja više neće biti u mogućnosti da pruži bilo kakve garancije."

Stojković kaže i da je poštovana iprocedura: " Lukić je preuzeo optužnicu, sud je dao mišljenje da je sposoban da putuje u Hag, i Ljajić ne donosi nikakvo rešenje, on samo obaveštava da su ispunjeni uslovi da Lukić može da ode u Hag, što je i učinjeno."

Reakcije

Odlazak Sretena Lukića u Hag pozdravio je predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, ocenivši to kao još jedan korak ka dobijanju pozitivne ocene Studije izvodljivosti i ubrzanju evropskih integracija zemlje. "Samo će odlazak svih optuženih pred tribunal u Hagu omogućiti Srbiji i Crnoj Gori neophodno približavanje institucijama Evropske unije, a to je zahtev i želja najvećeg broja gradana SCG", rekao je Marović.

Evropski komesar Oli Ren "veoma ceni i pozdravlja" današnji odlazak generala Sretena Lukića u Haški tribunal i očekuje dodatne napore vlasti u Beogradu da bi moglo da se zaključi da je došlo do "suštinskog napretka u saradnji" s Haškim tribunalom, rekla je Renov portparol Kristina Nađi.

Lukićev odlazak u Hag pozdravlja i Demokratska stranka, ali ujedno traži od Vlade Srbije da saopšti pod kojim uslovima se to desilo i šta znači izjava portparola DSS-a Andreje Mladenovića da je odlazak generala Lukića "jedan vid dobrovoljne predaje".

Bivši premijer Srbije Zoran Živković ocenjuje da je Vlada Srbije preuzela odgovornost za zdravlje Sretena Lukića. "Ako su tačni navodi advokata da je Lukić odveden iz bolnice, Vlada je time preuzela odgovornost za njegovo zdravlje. Saradnja s Hagom je obaveza Srbije, ali je obaveza i osnovno ljudsko pravo zaštita zdravlja njenih građana", rekao je Živković Beti.

"Moje iskustvo s Lukićem, i pre i posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, govori o tome da je on častan oficir, što nije tako često u policiji", rekao je Živković.

SRS: Lukić kidnapovan

Srpska radikalna stranka je optužila Vladu Srbije, premijera Vojislava Koštunicu i Socijalističku partiju Srbije da su kidnapovali i Haškom tribunalu izručili Lukića.

"Dva bandita su otela tek operisanog Lukića po nalogu Vlade, suprotno njegovoj volji, i sproveli ga u Hag. To je učinjeno za račun Koštunice, Miroljuba Labusa, Vuka Draškovića i Ivice Dačića, a uz podršku predsednika Srbije Borisa Tadića. Činom otmice Lukića Koštuničim režim je pokazao svu svoju dvoličnost, licemerstvo i vrhunski nemoral", saopštava SRS.

Ko je Sreten Lukić

Lukić je rođen 28. marta 1955. u Ruištu, opština Višegrad, Bosna i Hercegovina. Završio je Srednju školu unutrašnjih poslova u Kamenici i diplomirao u Beogradu na Vojnoj akademiji kopnene vojske i intendantske službe 1980.

Radio je u Zajedničkom sekretarijatu unutrašnjih poslova Užice, na poslovima policajca, inspektora policije, šefa Odseka i pomoćnika načelnika za poslove policije. Bio je načelnik Uprave za poslove policije, javnog reda i mira i bezbednost saobraćaja u Sekretarijatu Srbije za unutrašnje poslove Srbije, pomocnik načelnika za poslove policije u Sekretarijatu unutrašnjih poslova u Beogradu, pomoćnik načelnika Javne bezbednosti i načelnik Uprave pogranične policije za strance i upravne poslove u MUP-u Srbije, komandant Štaba MUP-a Srbije na Kosovu i Metohiji i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije.

Nagrađen je, 1991, pištoljem od saveznog sekretara za unutrašnje poslove i 1999. bronzanom plaketom SUBNOR-a, odlikovan Ordenom Jugoslovenske zastave I stepena i medaljom "Obilić".

Oženjen je i ima sina i kćerku.

Za šta ga Haški tribunal tereti

Četvorica generala vojske i policije, među kojima i Sreten Lukić, otpuženi su pred Haškim tribunalom u pet tačaka za zločine protiv čovečnosti nad kosovskim Albancima i kršenje zakona i običaja rata, tokom sukoba na Kosovu, u proleće i leto 1999.

Optužnica Sretenu Lukiću, Vlastimiru Đorđeviću, Nebojši Pavkoviću i Vladimiru Lazareviću na teret stavlja "nasilno premeštanje i deportaciju oko 800.000 albanskih civila"; "ubistvo stotina albanskih civila koja su počinile snage SRJ i Srbije"; "seksualne napade snaga SRJ i Srbije na kosovske Albance, naročito na žene" i "nasumično uništavanje ili oštećivanje albanskih verskih objekata".

General Lukić je u vreme sukoba na Kosovu bio komandant štaba policije.

Tužilaštvo zvanično zatražilo spajanje optužnica

Posle više usmenih najava, Tužilaštvo Haškog tribunala i zvanično je zatražilo spojanje optužnice koja je podignuta protiv bivših državnih funkcionera Milana Milutinovića, Nikole Šainovića i generala Dragoljuba Ojdanića sa optužnicom protiv generala vojske i policije Pavkovića, Lukića, Lazarevića i Đordjevića.

Istovremeno, u Hagu je potvrđeno da se Tužilaštvo neće protivi privremenom puštanju na slobodu generala Vladimira Lazarevića, koji se 3. februara dobrovoljno predao Tribunalu. U obrazloženju se navodi se da je Lazarević "sarađivao sa Tužilaštvom i da je "tokom opštirnog intervjua, koji je obavljen u februaru i martu, optuženi ponudio jedan broj dokumenata, od kojih neki do tada nisu bili u dokumentaciji Tužilaštva".

Tužilaštvo, međutim, ostaje pri stavu da ostale optužene, Milutinovića, Ojdanića i Šainovića, treba zadržati u pritvoru.

Ljajić traži podršku za pozitivnu Studiju

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić trebalo bi da u utorak u Hagu od glavnog tužioca Karle del Ponte zatraži podršku za dobijanje pozitivne ocene Studije o izvodljivosti.

Ljajić je naglasio da će Del Ponte 6. aprila podneti izveštaj Evropskoj komisiji o saradnji SCG sa Hagom i dodao da "od tog izveštaja zavisi da li ćemo dobiti pozitivnu ocenu". Ljajić je rekao da će insistirati da general Sreten Lukić koji je danas otputovao u Hag, bude pušten na slobodu do početka suđenja.

Upitan da li se očekuje dobrovoljni odlazak ili hapšenje Nebojše Pavkovića, Ljajić je naveo da nadležni organi traže Pavkovića. "Najbolje je da se preda, a ako se ne preda, mora se striktno primeniti zakon", rekao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: