"Papa je kriv za sve"

Vojislav Šešelj, optužen za ratne zločine pred Haškim tribunalom, traži od tog suda da obaveže Vatikan da mu dostavi dokumente.

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.03.2005.

14:18

Default images

Glavna teza predsednika Srpske radikalne stranke, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini, jeste da je za zločine u bivšoj Jugoslaviji odgovoran papa Jovan Pavle Drugi.

U zahtevu upućenom Sudskom veću Šešelj traži da Tribunal uputi Vatikanu "obavezujući sudski nalog pod pretnjom kazne (subpoena)" da optuženom dostavi dokumente i informacije koji su mu potrebni da bi ih upotrebio kao dokaze u "sklopu osnovne koncepcije odbrane da je za sve ratne zločine, a koje tužilac lažno pripisuje Šešelju, glavni krivac rimokatolički papa Jovan Pavle Drugi".

Šešelj precizira da obavezujućim nalogom treba obuhvatiti papu, sve kardinale, nadbiskupe, biskupe i "sve crkvene funkcionere rimokatoličke crkve i sve podatke i svaku izjavu u kojima oni pominju krizu na Balkanu, rat i oružane sukobe", u vremenu od izbora Jovana Pavla Drugog za poglavara do danas.

"Pod dokumentima i informacijama podrazumevaju se njihove izjave, planovi i programi rimokatoličke crkve koje su predstavljali i zastupali, a tiču se razbijanja SFRJ i rešavanja uzroka oružanih sukoba na teritoriji bivše SFRJ, kao i stenografske beleške kompletnih razgovora sa bilo kojim političarima gde se pominje pitanje Balkana", piše u Šešeljevom zahtevu.

Šešelj navodi i da "namerava da, u okviru glavnog koncepta svoje odbrane, ponudi konkretne dokaze individualne krivične odgovornosti pape Jovana Pavla Drugog" za koga piše da je "naredbodavac, podstrekač, pomagač i lice koje je planiralo počinjenje ratnih zločina". Optuženi piše, između ostalog, da je rimokatolička crkva izražavala "ljubav i naklonost" prema vlastima bivšeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, kojoj je "ustaštvo bilo državna ideologija", što je bio "osnovni uzrok izbijanja oružanih sukoba u kojima su se vršili i ratni zločini".

O Šešeljevom zahtevu odlučivaće Sudsko veće predsedavajućeg Karmela Ađijusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: