Poternica za Pavkovićem

Iako je četvrtak, za Nebojšu Pavkovića izgleda još traje produženi vikend kod prijatelja u vikendici.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2005.

17:24

Default images

Još se ne zna da li je policija utvrdila gde se nalazi Nebojša Pavković, pošto se nije pojavio pred Specijalnim sudom. Pavković pred tim sudom ima status optuženog za pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi. Na predlog zamenika specijalnog tužioca, Krivično veće Specijalnog suda donelo je odluku o određivanju pritvora Pavkoviću, ali ta odluka, kažu u Sudu, nema veze sa procedurom njegovog izručenja Haškom tribunalu.

Krivično veće Specijalnog suda izdalo je naredbu o raspisivanju poternice za Nebojšom Pavkovićem, koju treba da izda Ministarstvo unutrašnjih poslova. Prema rečima sudije portparola Specijalnog suda Maje Kovačević, naredba nije donesena u sredu iz tehničkih razloga.

"Krivično veće juče nije moglo da donese odluku, jer je kompletan predmet bio u sudnici i jutros je to razmatrano. Odluka o pritvoru je donesena, kao i naredba o poternici, a kada će poternica biti izdata, to zavisi od SUP-a, jer to SUP radi, a sud samo izdaje naredbu", rekla je ona.

Pošto se odluka i naredba Specijalnog suda odnosi isključivo na proces za pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi, problem njegovog izručenja Sudu u Hagu ostaje otvoren.

Izuzeta izjava Radeta Markovića

Sudsko veće u procesu za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića odlučilo je da iz spisa izbaci izjavu Radeta Markovića.

Osim odluke Sudskog veća Specijalnog odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala da se izuzme izjava optuženog Markovića koju je dao policiji u predistražnom postupku, Veće je odlučilo i da se ne prihvate predlozi branilaca za izuzimanje iz spisa izjava optuženih Nenada Ilića, Milorada Bracanovića i Dušana Maričića.

Sud je odbio predloge advokata odbrane da se u nastavku suđenja kao svedoci saslušaju specijalni tužilac Jovan Prijić, kao i istražni sudija i tužilac iz Sremske Mitrovice, koji su izvršili uviđaj na Fruškoj Gori prilikom iskopavanja posmrtnih ostataka Ivana Stambolića.

Sudija Dragoljub Albijanić je pročitao da Sudsko veće odbija da u svedoke uvrsti policijskog generala Sretena Lukića, istražnog sudiju iz Podgorice Svetlanu Vujanović, bivšeg šefa beogradske policije Milana Obradovića i Danicu Drašković. Sud će naknadno odlučiti o ostalim predlozima za svedoke, među kojima se ističu bivši zamenika načelnika DB-a Zoran Mijatović i nekoliko pripadnika MUP-a Srbije, koje je predložio optuženi Milorad Ulemek.

Podsetimo, na zajedničkoj optužnici za ubistvo Stambolića i atentat na Draškovića su Milorad Ulemek i nekoliko pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne operacije, nekadašnji načelnik Državne bezbednosti Radomir Marković, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković i bivši zamenik načelnika BIA Milorad Bracanović. Sudski proces je razdvojen za bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, koga optužnica tereti da je okrivljene "podstrekavao iz niskih pobuda" da izvrše ubistva Stambolića i Draškovića.

Ivan Stambolić je nestao u Beogradu 25. avgusta 2000, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni zakopani na Fruškoj gori krajem marta 2003, tokom policijske akcije "Sablja". Atentat na Draškovića je izvršen 15. juna 2000. godine u Budvi, ali je lider SPO i pored više metaka koji su ispaljeni na njega u kući u kojoj se nalazio, prošao samo sa lakšim telesnim povredama.

Suđenje će biti nastavljeno u periodu od 9. do 13. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: