"Dinar za dekana"

Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta u Nišu traži smenu dekana, dr Momčila Stojkovića, zbog povećanja školarina.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2005.

20:45

Default images

Prema rečima studenata, on je doneo nelegalnu odluku o povećanju cena školarine i usluga koje pruža fakultet. Dekan Stojković kaže da je odluku doneo na legalan i legitiman način. Za tri dana oko 650 studenata potpisalo je peticiju kojom se traži smena dekana i poništavanje odluke o povećanju školarine i usluga fakulteta.

"Praksa je bila do sada da Savet fakulteta odlučuje o cenama na fakultetu. Mi imamo stari cenovnik iz 2003. koji je bio važeći do 17. marta, kada je dekan na svoju ruku, na nelegalan način, prekršio statut i doneo novi cenovnik", kaže Boban Jovanović, predsednik Studentske asocijacije Filozofskog fakulteta.

U Zakonu o univerzitetu i u Statutu Filozofskog fakulteta piše da o cenama odlučuje fakultet. Studenti i dekan različito tumače ko predstavlja fakultet.

"U našem slučaju savet je taj koji je doneo odluku i jedino Savet može da je promeni", kaže Đorđe Ilić, predsednik Studentske asocijacije Niša. Sa druge strane, dekan Momčilo Stojković smatra da on kao dekan ima diskreciono pravo da odlučuje o cenama, u čemu ga podržava i predsednik Saveta, Dragan Antić. "I Savet i dekan mogu da donesu cenovnik", kaže Stojković.

Pored toga što je cena upisa sa dosadašnjih 36.000 za prvu godinu, odnosno 18.000 za ostale godine, povećana na 40.000 za sve godine, prema novoj odluci naplaćivaće se i pojedine usluge koje su do sad bile besplatne. Dekan nov cenovnik opravdava time što bi, kako kaže, u suprotnom bilo ugroženo normalno funkcionisanje fakulteta. Zbog toga su studenti organizovali akciju pod nazivom „Dinar za dekana“:"Mislim da je sramota, velika sramota i da treba nekom drugom da naplate, a ne nama, mi smo studenti".

"Ta sredstva se troše u najvećem za finansiranje angažovanih nastavnika, imamo blizu 60 angažovanih, nama Ministarstvo ne daje pare za njih", objašnjava dekan.

Studenti se nadaju da će uspeti da sazovu sednicu Saveta fakulteta na kojoj bi bila poništena odluka o novom cenovniku, a dekan smenjen. Dekan Stojković kaže da će sa studentima razgovarati u petak, iz Niša javlja Aleksandra Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: