Uhapšen zbog antisemitizma

Beogradska policija uhapsila je Nenada Lazića (24) iz Rakovice zbog ispisivanja antisemitskih poruka po zidovima jevrejskog groblja.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2005.

15:50

Default images

To je u četvrtak potvrdio načelnik beogradskog SUP-a Miodrag Simić. On je na konferenciji za novinare u SUP-u Beograda rekao da je Lazića policija "zatekla jutros u tri sata dok je ispisivao antisemitske poruke na betonskom zidu jevrejskog groblja u Ulici Mije Kovačevića".

Laziću je određen pritvor od 48 sati, a protiv njega će biti podneta prijava za krivično delo širenja nacionalne i verske netrpeljivosti.

Pored Lazića, zbog lepljenja antisemitskih plakata, na kojima se pozivalo i na bojkot B92, nedavno su uhapšeni i Rastak Šahić (20), Aleksandar Jokić (20) i Nikola Simić (19).

A Hitler u knjižarama

U izlogu knjižare u centru Beograda, koja je nazvana po jednom od naših najpoznatijih književnika, Danilu Kišu, na pijedastalu stoje tri knjige o Adolfu Hitleru.

Izlog je podeljen na dva dela. I dok u jednom stoje klasici i rečnici stranih reči i izraza, u drugom su na centralnom mestu tri knjige o Adolfu Hitleru, jedna o Draži Mihajloviću, a u samom dnu je knjiga posvećena Istoriji jevrejskog naroda. Među knjigama o Hitleru je i "Majn kampf", koji je pripremio Radomir Stojčić. Reč je o novom izdanju, koje ujedno ima i kritički osvrt na Hitlera. Ostale dve su "Hitler od 1936. do 1945." u dva toma, koje zajedno koštaju preko 4.000 dinara, i "Čovek koji je stvorio Hitlera", sa cenom od 388 dinara.

Knjižar Nataša Radulović objašnjava da se izlog uređuje po inerciji, odnosno da se stavljaju najtraženije knjige: "To su nove knjige i kupci ih traže, aktuelne su sad. I taj 'Majn kampf', mislim da je celokupno izdanje. Šta znam, po inerciji stavljamo knjige, kada dođe nova knjiga, mi onda nju stavimo u izlog da bi prodali i da bi i mi imali neki promet."

Nataša Radulović kaže da se, iako ne zna koji su razlozi, knjiga "Majn kampf" dosta prodaje: "Knjiga košta 1.080 dinara i dosta se dobro prodaje dnevno, ne znam baš, ali prodaje se sigurno po pet do šest primeraka." Na pitanje da li je neko, kada je aražirao izlog, razmišljao i o tome da su se nedavno pojavljivali grafiti protiv Jevreja, ona je kratko rekla – ne.

Pojava velikog broja knjiga koje govore o Adolfu Hitleru i istoriji srpskog ili jevrejskog naroda ukazuje na problem, odnosno na neke iskrivljenosti u našem društvu. Sociolog kulture Ratko Božović za B92 kaže da takav trend predstavlja veliki košmar povezan sa društvom, koje je u velikom haosu.

"To je nekakva priča koja će nas pomalo odati, odati u kakvom mi to društvu živimo i koja je lestvica vrednosti i šta je ovde ostavljeno za sutra, ako bude tog sutra, a danas je prisutno. To što je danas prisutno liči na ovu našu sumornu i bizarnu i trivijalnu svakodnevicu", kaže Božović.

On smatra i da tom problemu doprinosi nedostatak kritike, koja će bez milosti osporavati nevrednosti i uspostavljati vrednosti u izdavačkoj delatnosti . "Ima knjiga koje su štetne i to se mora reći onima koji knjige ne biraju po vrednostima", kaže Božović.

Inače, komercijalna upotreba knjige Adolfa Hitlera zabranjena je u mnogim zemljama. Knjiga je uglavnom dozvoljena za upotrebu samo u naučne svrhe ili za centre koji se bave pomaganjem žrtvama nacizma i fašizma. Nemačka pokrajina Bavarska je posle Drugog svetskog rata dobila pravo na upravljanje Hitlerovom zaostavštinom i nijedan primerak njegove knjige nije legalan ukoliko nema dozvolu bavarskog ministarstva finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: