Reakcija na strategiju obrazovanja

Predlog Nacionalne strategije obrazovanja u Srbiji u narednih pet godina od četvrtka je u javnoj raspravi.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2005.

15:41

Default images

Podsetimo, strategiju obrazovanja u sredu je predstavio ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović. U tom dokumentu je, na četiri strane, napisano šta će biti učinjeno do 2010. kako bi bili obezbeđeni osnovni uslovi za obrazovno-prosvetni rad, usavršavanje profesora i nastavnika i za dalje osavremenjivanje programa i udžbenika.

Prva reakcija koja se na strategiju obrazovanja mogla čuti jeste mišljenje da se tek očekuje prava bura reagovanja stručne javnosti.

"Čudim se tome i prosto molim Ministarstvo prosvete da to skine sa svog sajta. Ovo je jedna velika bruka za našu zemlju. To će čitati ozbiljni ljudi koji znaju šta je strategija i šta jedna ozbiljna strategija treba da sadrži", kaže profesor beogradskog Univerziteta i bivši zamenik ministra prosvete Želimir Popov.

U tom dokumentu se, između ostalog, navodi i da će biti rekonstruisane škole, opremljene fiskulturne sale, nabavljeni kompjuteri. Svi zaposleni u školama biće permanentno usavršavani, planovi i programi biće prilagođeni mogućnostima učenika. Strategija predviđa i obavezno učenje dva strana jezika, a biće uveden i projekat dvojezične nastave.

Strategija je postojala i ranije

Želimir Popov, međutim, podseća da strategija obrazovanja postoji još od 2001. godine: "Ako ne žele da gledaju strategiju koju je naše ministarstvo uradilo, neka pogledaju druge strategije, recimo Strategiju za smanjenje siromaštva u Srbiji. Neka vide šta jedna ozbiljna strategija mora da sadrži sa tog formalnog aspekta. Gde je ovde analiza stanja, gde je utvrđivanje ciljeva, gde je iznalaženje pogodnih metoda i sredstava, gde je finansijska konstrukcija... Bilo bi dobro da znamo ko je to napisao. Neko mora za to da odgovara. Sa ovom strategijom ne možete da stignete ni u Albaniju, a ne u Evropu."
Popov ne očekuje da javna rasprava može da popravi takav dokument. On kaže da oko ministra moraju da se okupe stručnjaci, koji poznaju obrazovnu politiku i znaju da prave strateške dokumente. "Ja mislim da će reagovati ozbiljne institucije, mislim da će reagovati Pedagoško društvo Srbije, Udruženje psihologa, da će reagovati nevladine organizacije, Odeljenje za pedagogiju itd.", kaže on.

Profesor Popov podseća i da jednu od ključnih uloga u izradi takvih dokumenata ima Nacionalni prosvetni savet, čiji izbor, međutim, nikako da stigne na dnevni red Skupštine Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: