Silom protiv sindikalaca?

Policija je sprečila aktiviste ASNS-a da krenu ka zgradi Vlade Srbije, tvrde sindikalci. Policija to negira.

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2005.

17:09

Default images

U Beogradu i danas protesti radnika, a jedan je završen sukobom sa policijom. Sedmorica članova sindikata povređeno je dok su pokušavali da dođu do Vlade Srbije. Sa druge strane, akcionari fabrike "Nisal" iz Niša protestovali su jer su nezadovoljni načinom privatizacije tog preduzeća.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić je potvrdila za B92 da su aktivisti tog sindikata i radnici iz Kragujevca od prostorija Sindikata u Karađorđevoj ulici hteli da krenu do zgrade Vlade Srbije, u pratnji kamiona na kojem se nalazio razglas. Prema rečima okupljenih radnika, u tome ih je sprečila policija, iako je protest bio prijavljen policiji. Pošto su, i pored kordona policajaca, pokušali da krenu ka Vladi, izbio je sukob.

Neki od njih navode da su dobili "jak udarac nogom", da su im "uvrnuli ruke", a jedan radnik je imao malo ozbiljnije pucanje arkade, tako da je prebačen u Urgentni centar. Prema rečima predsednice Sindikata, vozač kamiona u kome su bili razglasi priveden je u policiju.

Policija je, međutim, saopštila da, osim što je sprečila dolazak teretnog vozila pred Vladu Srbije, nije upotrebila nikakva sredstva prinude niti je imala bilo kakav sukob sa okupljenim članovima ASNS-a, koji su u izvesno vreme blokirali saobraćaj u Karađorđevoj ulici.

Sindikalci ASNS-a traže da se reši status 6.000 radnika kragujevačke "Zastave" i metalskog kompleksa, kao i povećanje plata za 104 odsto, koliko su i poslanici sebi povećali primanja i smenu ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, Slobodana Lalovića.

Radnici "Nisala" uspeli

U isto vreme, do Vlade su uspeli da se probiju akcionari "Nisala" iz Niša, koji već više od godinu dana traže poništenje kupoprodajnog ugovora sa beogradskom firmom "Domal inženjering". Okupljeni akcionari smatraju da je firma prodata za vrednost tri stana od 100 kvadrata i smatraju da je njena vrednost mnogo veća.

Oni kažu da je za sada iz "Nisala" otpušteno njihovih 430 kolega uz socijalni program koji je podrazumevao otpremninu od 50 hiljada dinara. Radnici koji još uvek rade u "Nisalu" ukazuju na loš materijalni položaj.

Akcionari "Nisala" razišli su se oko 18 sati, razočarani što ih niko od predstavnika vlasti nije primio. Iako su tražili prijem u Vladi, niko iz Vlade nije želeo da razgovara sa predstavnicima tog preduzeća. Iz kabineta premijera Vojislava Koštunice akcionarima je poručeno da sve svoje zahteve pismeno upute premijeru i oni će za nekoliko dana biti razmatrani.

Predsednik kluba akcionara "Nisal" Novica Stanković rekao je agenciji Beta da su akcionari odlučili da napuste Beograd posle dogovora da Vladi daju rok od nekoliko dana da razmotri njihove zahteve. "Ukoliko do tada ne dobijemo nikakav odgovor ponovo ćemo doći, a našem protestu će se pridružiti i drugi nezadovoljni radnici iz Niša i Beograda", kazao je Stanković.

I akcionari "Nisala" i okupljeni u Asocijaciji slobodnih i nezavsinih sindikata najavili su nove proteste dok ne zaštite svoje interese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: