Samo 251 prijava imovine

Odbor za odlučivanje o sukobu interesa dobio je 3 odsto prijava od broja onih koji imaju obavezu da prijave svoju imovinu.

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2005.

18:55

Default images

U Srbiji sutra, 1. aprila, ističe rok za prijavljivanje imovine svih funkcionera od opštinskog do republičkog nivoa Odboru za odlučivanje o sukobu interesa. Po Zakonu, funkcioneri svoju imovinu i imovinu svojih najbližih srodnika prijavljuju pri stupanju na dužnost, jednom godišnje, ali i dve godine nakon isteka mandata.

Nakon toga članovi Odbora upoređuju imovinske karte i ukoliko ustanove da je imovina uvećana nesrazmerno primanjima vlasnika o tome obaveštava javnost.

Šefovi poslaničkih grupa u republičkom parlamentu rekli su da su oni i njihove stranačke kolege ili danas poslali prijave ili će to učiniti tokom poslednjeg dana roka. Neki od predstavnika stranaka vladajuće koalicije misle da imovina funkcionera može biti objavljena uz ogradu da to ne bi trebalo da važi za njihove najbliže rođake: "Posedujem putnički automobil, star 10 godina, klase 1.500 cm3 stan od 48 kvadrata, moja majka poseduje stan od 42 kvadrata, oba su u Beogradu, moja supruga, osim što ima sa mnom tu imovinu, nema ništa svoje posebno", kaže Miloš Aligrudić iz DSS-a.

I šef poslanika G17 plus Miloljub Albijanić prijavio je, pored svoje, i imovinu roditelja u selu pored Požege od 20 hektara i porodičnu kuću od 250 kvadratnih metara: "Posedujem dva automobila, Lada samara '89. godište i citroen '96. godište. To je sve. Naravno, razume se, i imovina supruge. Supruga ima garsonjeru od 20 metara kvadratnih i nema ništa više".

Na drugoj strani predstavnici opozicije nisu baš bili rečiti o svom imovinskom stanju. Šef radikala Tomislav Nikolić kaže da, iako je prijavu poslao, zbog postojećeg zakona, sa kojim se ne slaže, podaci ne treba da budu javni: "Ako to javnost ne može da uporedi, onda to ničemu ne služi. Pošto javnost to ne može da uradi, što se to prijavljuje? Da bi se neko iz vlasti igrao i premeštao papire, gledao šta ko ima, pa da kaže nekim novinama 'ovaj ima to, onaj nema to'".

I Dušan Petrović iz Demokratske stranke smatra da imovinska karta ne treba da bude javan podatak osim u slučajevima kada je ona uvećana pod čudnim okolnostima: "Nigde u svetu ti podaci nisu dostupni javnosti. To je praksa. Važno je da državni organi, i to je propisano Zakonom o sukobu javnog interesa, imaju jasnu evidenciju šta ko od poslanika ima u trenutku kada počinje svoj mandat. Uostalom, to važi za sve funkcionere i to je takođe zakonom propisano".

Republičkom odboru za rešavanje sukoba interesa podneta je 251 prijava. Predsednik odbora Milovan Dedijer kaže da će Odbor podnete prijave razmatrati sledeće nedelje, jer prijave stižu poštom.

Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, prijave imovine trebalo bi da podnese više od 10.000 funkcionera i povezanih lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: