Koštunica: Đinđić pokretač reformi

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je ubijeni srpski premijer Zoran Đinđić pokrenuo reforme u Srbiji.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.03.2005.

19:55

Default images

On za nedeljnik "Evropa" rekao da sada, kada je na čelu Vlade, nešto drugačije gleda na prethodnu vladu Srbije. "Možda nešto više čovek razume teškoće sa kojima je jedna vlada suočena. Kada sve to prođete, dobijete potpuniju predstavu i nešto drugačije gledate na posao svojih prethodnika", rekao je Koštunica.

"Zoran Đinđić se prvi prihvatio izuzetno teškog posla da vodi jednu vladu u zemlji koja čini prve korake u reformama i demokratskim promenama. Verovatno da su u tom trenutku velika energija i odlučnost koje je on imao bili jako važni da se stvari pokrenu", rekao je Koštunica.

On je rekao da je Đinđić "reforme doživljavao na jedan pomalo revolucionaran način". "Ali, Đinđić je predstavljao u tom prekretničkom momentu jednu ličnost koja je sa svojom neverovatnom energijom bila jako važna", rekao je predsednik Vlade Srbije.

On je dodao da ništa ne može da ugrozi pozitivnu Studiju o izvodljivosti, a na pitanje da li odbijanje Sretena Lukića i Nebojše Pavkovića da dobrovoljno odu u Hag može da bude problem, premijer je kazao da će se "stvari rešiti" i da će biti ispunjen uslov "koji se zove značajan napredak u saradnji" sa Tribunalom.

Koštunica je rekao da "nema ničeg" što bi "u ovom trenutku" ugrozilo pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti pridruživanja Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji.

"Svakako da će na planu nečega što se postavljalo kao glavna prepreka i uslov svih uslova - to je saradnja sa Haškim tribunalom - biti još značajnih napredaka", rekao je Koštunica. Na pitanje da li odbijanje generala Sretena Lukića i Nebojše Pavkovića da dobrovoljno odu u Hag može da bude problem, predsednik vlade je kazao da će se "stvari rešiti" i da će biti ispunjen uslov "koji se zove značajn napredak u saradnji" sa Tribunalom.

On je kazao da ne može da razume "deo osporavanja" učinka vlade Srbije u prethodnih godinu dana. "Ako pogledate ozbiljnije, to se svodi na paušalne ocene, na priču o
tome da je nešto moglo da se uradi brže nego što se radi. Može se postaviti i pitanje zašto u prethodnom, tri puta dužem periodu nije urađeno više i brže", rekao je srpski premijer.

Koštunica je, međutim, kazao da još mnogo toga treba da se uradi, posebno istakavši "ozbiljniji rat protiv korupcije i organizovanog kriminala".

On je rekao i da na putu ka EU svako krupnije neslaganje sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem jača ekstremnije struje u Srbiji. "Trudim se da tim razlikama sa Tadićem ni na koji način ne doprinosim. Smatram da su te rasprave kontraproduktivne", rekao je Koštunica.

Na pitanje da li u Demokratskoj stranci Srbije, čiji je predsednik, postoji krilo koje zagovara koaliciju sa radikalima, Koštunica je kazao da "izjava pojedinca ne odslikava raspoloženje članstva, a još manje može predstavljati stav stranke". "DSS je u koaliciji sa strankama koje su u vladi. Bilo bi potpuno besmisleno bacati oko na nekog drugog. To bi značilo da direktno razbijate vladu u kojoj sedite", rekao je on.

Dodao je da je teško oceniti lidera Pokreta snaga Srbije Bogoljuba Karića kao političku pojavu. "Njegova stranka ne spada u domen onoga što su ostale političke stranke. Da je sve u političkom životu regularno, da je sve u pravilima kojima se reguliše medijski prostor regularno, onda o Kariću kao političkoj pojavi možda ne bi ni bilo reči na ovaj način", rekao je Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: