Atentat na Rugovu

U Prištini je u utorak došlo do eksplozije u trenutku prolaska automobila u kom je bio predsednik Kosova Ibrahim Rugova.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 15.03.2005.

10:19

Default images

Do eksplozije je došlo u utorak ujutro nedaleko od zgrade Vlade Kosova, u trenutku kada je tuda prolazila kolona vozila predsednika Kosova Ibrahima Rugove. Prema prvim informacijama, Rugova nije povređen, ali je oštećeno vozilo u kojem se nalazio.

Prema navodima iz Kosovske policijske službe povređena je jedna osoba, a očevici prenose da su povređena dva slučajna prolaznika i da je manje oštećeno vozilo u kojem se nalazio Rugova. Policija je blokirala Ulicu Agim Ramadani, u kojoj se dogodila eksplozija, a prema još nepotvrđenim saznanjima eksplozivna naprava je daljinski aktivirana. Portparol KPS-a Refki Morina rekao je da je eksplozivna naprava bila postavljena u kontenjeru za đubre i da je bila daljinski aktivirana.

U prvom reagovanju na ovaj dogadjaj Ibrahim Rugova je najoštrije osudio incident i zatražio od vlasti da otkriju i najoštrije kazne počinioce napada. Konstatovao je da na Kosovu na žalost, još ima elemenata koji žele da ga destabiliziju: " Hvala Bogu, ponovo sam preživeo. Vi znate da sam bio napadan i ranije, pre godinu dana, granata je bačena na moju kuću. Ne želim da pominjem druge primere. Nažalost i dalje postoje elementi koji žele da destabilizuju Kosovo. Zahtevamo od policije i drugih službi da uhvate ove ljude, jer nam je dosta ovakvih slučajeva. Moramo biti u mogućnosti da kontrolišemo naše granice, da kontrolišemo aerodrom.”

Iz kabineta predsednika Kosova je ocenjeno da "otvoreni napad na predsednika još jednom potvrdjuje da Kosovo kao svaka država treba da ima sopstvene snage bezbednosti, specijalizovanu policiju, tajnu službu, institucije koje će vršti kontrolu granica i aerodroma."

Kosovske političke partije i organizacije najoštrije su osudile napad na predsednikov automobil i od naležnih organa zatražil da se počinioci što pre otkriju i kazne. Demokratska Partija Kosova, na čijem je čelu Hašim Tači, je ocenila da takvi napadi imaju za cilj da destabilizuju bezbednosnu situaciju na Kosovu, u vreme kada institucije, političke stranke i gradjani zajedno sa UNMIK-om i Kforom, čine sve da se sačuvaju mir i bezbednost.

Solana razgovarao s Rugovom

Najoštrije osuđujući napad na predsednika Rugovu, Solana, koji je danas razgovarao i sa političkim predstavnicima Albanaca i Srba navodi da je Rugovi preneo kako je Kosovu potrebna nova vlada, te da u procesu njenog formiranja treba da učestvuju svi.
On je još rekao da Evropska unija želi da Kosovo zadovolji zahteve za standardima kako bi doseptembra bio pokrenut proces preispitivanja budućnosti.

Rugova je rekao da na Kosovu nema institucionalne krize. "Na vreme ćemo odrediti novog premijera. Stanje je stabilno i Vlada nastavlja rad. Usmereni smo ka bezbednosnom aspektu i stanje se stalno poboljšava posle martovskih događaja prošle godine", rekao je on.

Poslanik u Skupštini Kosova Goran Bogdanović  saopštava da je glavna poruka Havijera Solane predstavnicima kosovskih Srba bila da uđu u kosovske privremene institucije.
Solana je, kaže Bogdanović, poručio da će Srbi jedino na taj način moći da ostvare svoja prava. On  je objasnio da je u društvu poslanika Dragiše Krstovića i Ranđela Nojkića Solani preneo da odluku o učešću Srba u kosovskim institucijama mora usaglasati najviši državni vrh u Beogradu.

Dejvis osudio napad

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis osudio je napad na konvoj predsednika Kosova i ocenio da je reč o terorističkom činu, saopštio je SE.

"Napad na predsednika Kosova, u trenutku kada sve demokratske snage u Pokrajini treba da zajedno rade na zaštiti i unapređenju osnovnih vrednosti demokratije i ljudskih prava, neprihvatljiv je teroristički čin", ocenio je Dejvis.

Generalni sekretar SE pozvao je narod Kosova da sarađuje u izgradnji demokratske budućnosti, zasnovanoj na evropskim vrednostima, u kojoj će raznolikost biti poštovana.

Čović: Ambijent međualbanskih obračuna

Šef Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović procenjuje da se nalazimo u ambijentu međualbanskog obračuna: "Odlazak Ramuša Haradinaja je stvorio veliki prostor. U taj veliki prostor žele mnogi da uđu. Verovatno i Tači želi da postane predsednik. Verovatno se želi da se napravi šira koalicija i tako dalje. Ono što srpska zajednica ne sme da dozvoli, sada u ovom trenutku na prostoru Kosova i Metohije, jeste da bude kolateralna šteta u međualbanskom sukobu".

Čović procenjuje i da eksplozija ujedno predstavlja i poruku visokom predstavniku Evropske Unije Havijeru Solani, koji boravi na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: