Mobtel, Rusi, ambasador i premjer

Više ništa nije jasno oko navodne kupovine Mobtela od ruske Alfa grupe. Predstavnici te grupe tvrde da nisu kupili Mobtel.

Izvor: B92

Nedelja, 06.03.2005.

10:12

Default images

Naime, potpredsednik Alfa-telekoma, Kiril Babajev, izjavio je da oni jesu zainteresovani za tu firmu, ali da je nisu kupili. Dok je udarna vest srpskih medija to da je Bogoljub Karić svoj udeo u Mobtelu prodao ruskoj Alfa grupi za milijardu dolara, očigledno da ta ruska kompanija nije upoznata sa svojim aktivnostima, jer na njenom sajtu nema nikave informacije o tome.

Kiril Babajev, potpredsednik Alfa telekoma, preko koje Alfa grupa posluje u domenu telekomunikacija, demantuje povezanost sa brokerima koji su vodili pregovore o kupovini Mobtela.

Kiril Babajev je za Internet-novine Gazeta izjavio da Alfa grupa nije kupila Mobtel iako je zainteresovana za tu kompaniju i da Igor Cukanov nije njihov predstavnik, već predsednik brokerske kompanije Centar-invest grup, koja pregovore o kupovini nije vodila po njihovom ovlašćenju. On dodaje da je moguće da su tu informaciju raširili sami Srbi, da bi povećali cenu kompanije. Čini se da analitičari takvim izjavama baš i ne veruju. Oni smatraju da bi kupovina Mobtela za Alfa grupu bila logičan izlazak van Rusije, piše Gazeta.

Zoran Pavlović, savetnik generalnog direktora Mobtela nije hteo za B92 da komentariše ove informacije, uz obrazloženje da to što je urađeno u Beogradu jeste urađeno, Mobtel ostaje pri ranijem saopštenju, a u ponedeljak će dati izjavu.

Domaći ekonomski analitičari, poput Dimitrija Boarova, novinara nedeljnika Vreme, kažu da je i na premijerovom kabinetu da odgovori na više pitanja: "Da vidimo da li je premijer razgovarao sa predstavnikom Alfa grupe ili sa predstavnikom jednog investicionog centra, da li je reč o ugovoru koji je već zaključen, ili su Karići samo uzeli avans, pa se sada ispituje teren može li se prodaja realizovati. Zatim, da li je reč stvarno o poslu od milijardu dolara, ili je reč o fantaziji".

Ministar privrede, Predrag Bubalo, već je izjavio da prilikom sastanka nisu videli ugovor, niti su upoznati sa deteljima prodaje, a resorni ministar Velimir Ilić, kako je rečeno novinaru B92 u njegovom kabinetu, biće dostupan za izjave tek sutra.

Boraov kaže da je to loš početak značajne prodaje: "Mnogo šta i dalje ne znamo, ali je jasno da jedan ministar vlade Srbije, kao što je Velja Ilić ovde izigrava Karićevog advokata, a jedan strani ambasador, ruski, advokata jednog ruskog brokera. Sve u svemu, taj veliki posao nije dobro počeo", ocenjuje Boarov.

Inače, ruska grupa "Alfa" jedan je od najvećih finansijsko-industrijskih konzorcijuma, a prvi čovek te grupe Mihail Fridman je, prema ruskom ekonomskom časopisu "Finans", treći po bogatstvu, iza Romana Abramoviča i Olega Deripaske, i to sa sa osam milijardi i 100 miliona dolara. Grupa se osim telekomunikacija, bavi i naftom i gasom, bankarstvom, osiguranjem i trgovinom na malo.

Bubalo: Vlada će zaštititi državni kapital

Ministar za privredu i privatizaciju u Vladi Srbije Predrag Bubalo izjavio je za B92 da će vlada uskoro razmotriti pitanje zaštite državnog kapitala u Mobtelu.

Osvrćući se na vest o prodaji "BK Trejda", koji je suvlasnik komapanije "Mobtel", ruskoj grupi Alfa, Bubalo je rekao da je sastanak na kome su premijer Vojislav Koštunica, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić i on samo usmeno obavešteni o prodaji "BK trejda", organizovan na zahtev ruskog ambasadora u Beogradu, kao i da su ruske kupce upozorili da je u toku međunarodna arbitraža o vlasništvu nad "Mobtelom" i da je vladina komisija ustanovila da je država većinski vlasnik te komapnije.

"Pretpostavljam da će sve ove probleme Vlada Srbije morati i dalje da rešava sa novim vlasnicima 'BK trejda', 'Alfa grupom', ukoliko je ta poslovna transakcija završena. Jer kažem, nismo videli ni ugovor, ne znamo ni detalje. Ja ću lično upoznati Vladu sa tim na prvoj sledećoj sednici, u cilju zauzimanja stava oko zaštite interesa državnog kapitala", rekao je Bubalo.

On je naglasio i da je predsednika za investicije "Alfa Grupe", Igora Cukanova, obavestio da bi, kada je reč o vlasništvu nad "Mobtelom", bilo bolje da se prvo sačekalo s poravnanjem imovine, pa da je tek onda izvršena prodaja. Bubalo je ruskom biznismenu rekao i da država namerava da na tenderu proda svoj deo "Mobtela":

On je rekao da istina da zna da je dosta spornih pitanja. Nije znao sve ovo što smo mu mi istakli, i još neka dodatna pitanja, ali kaže da su oni izuzetno spremni da se nađe sporazumno i povoljno rešenje sa državom." Što se tiče "Alfa grupe", u saopštenju stoji da je to jedan od najvećih privatnih industrijskih i finansijskih konzorcijuma u Rusiji, i da je partner "Telenora" u operateru mobilne telefonije "Vimpelkom". Osim telefonije, ta grupa se bavi i finansijskom delatnošću, a u svom sastavu ima i "Alfa banku". Stoga, novinar nedeljnika "Vreme", Miša Brkić, smatra da postoji velika mogućnost da je reč o istoj banci koja je nedavno kupila Karićevu "AK banku" u Moskvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: