"Niko ne pominje zločine"

Predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava u Sandžaku kaže da se odnos vlasti prema zločinima nije promenio.

Izvor: B92

Subota, 26.02.2005.

10:43

Default images

Šefko Alomerović, koji zastupa porodice žrtava u procesima „Štrpci“ i „Sjeverin“, ocenjuje da je odnos aktuelnih vlasti prema tim zločinima, i pored toga što su one inicirale ta suđenja, isti kao i odnos režima Slobodana Miloševića.

U intervjuu za „Katarzu“ Radija B92 uoči 12. godišnjice otmice 19 putnika iz voza na pruzi Beograd-Bar u stanici Štrpci, 27. februara 1993, Alomerović precizira da je osnov za takav njegov zaključak sprega izvršne i sudske vlasti, a da je priča o Štrpcima za vlasti završena presudom Nebojši Ranisavljeviću, kojeg je Krivično veće Višeg suda u Bijelom Polju 2002. osudilo na 15 godina zatvora

"Nikakva istraga se ne vodi i niko više čak i ne pominje otmicu u Štrpcima, pa ni Sjeverin. Cilj tih suđenja upravo je bio da šest otmica u Sandžaku bude svedeno na ta dva zločina, a odgovornost svedena na Ranisavljevića, za otmicu u Štrpcima, i na uhapšene Ševića i Dragićevića za otmicu sjeverinskih muslimana“, kaže on.

Viši sud u Bijelom Polju usvojio je žalbe porodica otetih putnika iz voza u Štrpcima, pa bi država svakoj od tih porodica morala da isplati prosečno od 30.000 do 35.000 evra na ime materijalne i nematerijalne štete.

Namerni i nenamerni propusti

Porodice žrtava iz Sjeverina još nemaju pravo na odštetu jer je postupak protiv optuženih Milana Lukića, Olivera Krsmanovića, Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića obnovljen i nastavlja se u ponedeljak. Alomerović najavljuje da će postaviti pitanje sudskom veću da li zamenik okružnog javnog tužioca Milena Vukašinović ima ovlašćenje da proširi optužnicu, posebno kada je reč o Luki Dragićeviću, nekadašnjem komandantu Višegradske brigade.

"Luka Dragićević je, odgovorno tvrdim, direktan naredbodavac i organizator otmice. Iz spisa predmeta Okružnog suda iz Užica o hapšenju Milana Lukića 1992, povodom otmice u Sjeverinu, utvrđeno je da je Lukić bio ne samo pripadnik Višegradske brigade, već i komandir specijalne jedinice. Zaduženja mu je davao Luka Dragićević, o čemu postoje reversi i potpisi, a izdavao mu je i borbena naređenja. Samo iz te dve činjenice može biti utvrđeno da je Luka Dragićević itekako odgovoran za obe otmice“, kaže on.

Šefko Alomerović tvrdi da odluka Vrhovnog suda Srbije da obnovi proces „Sjeverin“ otvara mogućnosti za ispravljanje namernih i nenamernih propusta iz prvostepenog postupka i za utvrđivanje odgovornost nalogodavaca i ostalih izvršilaca ratnog zločina nad 17 sjeverinskih muslimana u oktobru 1992.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: