Izbačeni "izbrisani"

"Izbrisani" su u noći između ponedeljka i utorka izbačeni iz zgrade u kojoj su štrajkovali glađu.

Izvor: B92

Utorak, 22.02.2005.

13:57

Default images

Obezbeđenje zgrade u centru Ljubljane, njih 15, silom je "izbrisane" izbacilo napolje. Pripadnici obezbeđenja privatnog preduzeća "Sintal" oko ponoći su ušli u zgradu i, vukući štrajkače po podu i nazivajući ih "čefurjima", što je pogrdan naziv za južnjake, izbacili ih napolje. Neki od "izbrisanih" su tom prilikom povređeni, zbog čega su vozilom hitne pomoći odvezeni u ljubljanski Klinički centar.

"Izbrisani" su prethodno štrajkovali u soliteru, u hodniku pred prostorijama predstavništva Evropske komisije u Sloveniji. "Izbrisani" su obavestili policiju, koja je obećala da će ispitati šta se događalo i o tome izdati saopštenje. "Izbrisani" tvrde da im je osoba iz preduzeća "Sintal" dala dozvolu da štrajkuju u toj zgradi, dok predsednik Uprave "Sintala" tvrdi da to nije moguće jer je to u suprotnosti s nacrtom obezbeđivanja tog objekta.

"Izbrisani" su u ponedeljak počeli petodnevni štrajk upozorenja, kojim su hteli da obeleže 13 godina od dana kada je vlast u Sloveniji iz spiska stalnih stanovnika izbrisala više od 18.000 ljudi, mahom iz republika SFRJ. Ni posle dve odluke Ustavnog suda Slovenije da je taj potez bio neustavan i da "izbrisanima" mora biti vraćen pređašnji status i nadoknađeni šteta i krivica, najveći broj tih slučajeva još nije rešen.

Štrajk glađu je sedmoro "izbrisanih" nastavilo u "Cankarjevom domu", dok je preostalih četvoro od štrajka odustalo iz zdravstvenih razloga. Pravni zastupnik  Društva izbrisanih, nekadašnji sudija Ustavnog suda Slovenije, Mateuž Krivic je za sinoćni "varvarski akt" optužio i Vladu Janeza Janše, koja prema njegovim rečima, u javnosti kreira raspoloženje u kakvom su takvi događaji mogući.

Andrej Kurnik, predstavnik grupe građana koja podržava "izbrisane", je najavio tužbu protiv privatnog preduzeća za obezbeđenje "Sintal", ali i civilne tužbe protiv pojedinaca, zbog klevetanja i šikaniranja "izbrisanih".

Bivši predsednik Društva izbrisanih Aleksandar Todorović za B92 kaže da ih izbacivanje ne čudi jer su na takve stvari navikli. "Posle 13 godina muka i pritisaka, ništa se ne dešava, ova država neće da prizna da je napravila grešku, pred lice smo im stavili ogledalo, a oni neće da vide šta je u njemu", kaže Todorović.

Pravni zastupnik Društva "izbrisanih" i nekadašnji sudija Ustavnog suda Slovenije Mateuž Krivic ogorčen je zbog incidenta. "Pre svega zbog varvarskog načina obračuna s mirnim štrajkačima, ali i zbog toga što su sa mesta događaja najpre prevarom odstranjeni prisutni novinari", kaže on.

Predsednik Vlade Slovcenije Janez Janša je povodom štrajka glađu "izbrisanih" u ponedeljak izjavio da će uskoro biti donet Ustavni zakon, koji će regulisati tu problematiku. Predsednik parlamenta Slovenije France Cukjati u ponedeljak nije dozvolio proširenje  dnevnog reda tačkom koja bi se bavila "izbrisanima", zbog čega su ga opozicione stranke, koje su dale taj predlog, optužile da na dnevnom redu ne želi neprijatne teme i da Poslovnik Parlamenta tumaći samovoljno, za B92 javlja Jelica Greganović.

"Izbrisani" su poslali pisma predstavnicima poslaničkih klubova Parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: