Prinudna uprava u "Jatu"

Vlada Srbije u četvrtak uvodi prinudnu upravu u "Jat ervejz", dogovorili su se predstavnici Vlade i sindikata "Jata".

Izvor: B92

Utorak, 15.02.2005.

09:46

Default images

Ministar u Vladi Srbije za kapitalne investicije Velimir Ilić rekao je da će prinudni upravnik biti određen na sednici Vlade u četvrtak, posle konsultacija u vladajućoj koaliciji.

Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da je neophodno izvršiti radikalno restrukturiranje "Jata" i vratiti poverenje putnika u tu kompaniju. "Plan koji ćemo u četvrtak predložiti Vladi podrazumeva prinudnu upravu, koja ima dva zadatka. Prvi zadatak je sprovesti program restrukturiranja i on mora biti okončan do kraja juna. S druge strane, mora biti uveden novi model raspodele, ali tu nećemo ništa izmišljati, već primeniti modele iz poznatih svetskih avio-kompanija, kao što su 'Lufthanza' i 'Er Frans'", kaže Dinkić.

Rasprava o "jatu" počela je neposredno nakon poslednjeg štrajka koji je potresao tu kompaniju - štrajka avio-mehaničara.

10. mart: Otići ili ostati

Dinkić je naveo da je cilj da "Jat" bude restrukturiran u preduzeće sa oko 1.500 zaposlenih. On je objasnio da će biti odvojene osnovne i sporedne delatnosti, čime će broj zaposlenih biti smanjen za 1.274, a oko 800 ljudi će biti proglašeno za tehnološki višak. "Mi, odnosno prinudni upravnik, nećemo čekati jun da se to reši. On će dobiti zadatak od Vlade da već u ponedeljak, 21. februara, objavi oglas u 'Jatu', ponudu dobrovoljnog odlaska iz kompanije, uz stimulativnu otpremninu. Rok za izjašnjavanje je 10. mart. Ko se do tada izjasni za dobrovoljan odzlazak, dobiće stimulativnu otpremninu, a ko se ne izjasni do 10. marta, dobija 100 evra po godini staža, što je otpremnina koju garantuje Vlada po socijalnom programu za sva preduzeća, društvena i javna", rekao je Dinkić.

Predstavnici Vlade navode da su svi sindikati podržali ideju uvođenja prinudne uprave i kažu da će, ako u narednom periodu bude štrajkova, kompanija otići u stečaj, a svi zaposlni dobiti otkaze.

Sindikat: Odgovornost na Vladi

Sindikati avio-mehaničara i avio-inženjera "Jata" saopštili su da je dobro što je Vlada ponudila rešenje za budućnost te kompanije, ali dodaju da su ta rešenja samo predstavljena sindikatima i da oni na njih nisu mogli da utiču niti da daju sugestije. U saopštenju se kaže da je Vlada time preuzela svu odgovornost za sve događaje u toj kompaniji.

Kružni let po SCG

Medija centar "Jat ervejza" saopštio je da će u utorak i sredu u 15:20 u domaćem avio-saobraćaju biti uveden jedan kružni let na liniji Beograd-Tivat-Podgorica-Beograd.

Na tom letu u utorak saobraća "boing-727", a u sredu će leteti DC-9. U "Jatu" navode da se avio-saobraćaj i pored nepovoljnih vremenskih prilika odvija normalno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: