Italijani i Hrvati o odšteti

Italija i Hrvatska u četvrtak o rešavanju pitanja odštete Italijanima, koji su napustili imovinu u Istri.

Izvor: B92

Petak, 11.02.2005.

10:35

Default images

Italijanski ministar inostranih poslova Đankarlo Fini je potvrdio da će se italijanski i hrvatski predstavnici sastati u Rimu u cilju rešavanju pitanja odštete imovine Italijana, koju su oni napustili u Istri, kako je predviđeno Osimskim sporazumima iz 1975. godine i Rimskim sporazumom iz 1984. godine, a za koju im naknada nikada nije bila isplaćena.

Fini rekao da početak pristupnih pregovora između Evropske unije i Hrvatske mora biti prilika da se pomogne "hrvatskim prijateljima da se oslobode demona i strahova prošlosti". Šef italijanske diplomatije je to rekao na proslavi državnog praznika Dana sećanja na kraške jame smrti (fojbe) i odlaska Italijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije.

Italijanski ministar je u Torinu naglasio da je "Evropa zainteresovana za stabilizaciju Balkana" i dodao da "nikako ne zagovara ideju da se kaže 'ne' ulasku Hrvatske u EU". On je, međutim, dodao da "početak pregovora mora biti prilika da naši prijatelji u Zagrebu shvate da je došao trenutak, kada moraju priznati evropske vrednosti, a u prvom redu da nije moguća diskriminacija na osnovu identiteta".

"Italija priznaje prava manjina i Hrvatska mora priznati prava italijanske manjine, koja živi unutar njenih granica", rekao je Fini. Fini je pozvao Zagreb da shvati da su Italijani i hrvatski državljani, jer "samo na taj način, 10. februar neće biti samo dan sećanja na tragediji fojbi i odlaska italijanskih građana iz Istre i Dalmacije, već trenutak pogleda u budućnost u nadi o ostvarenju velikog evropskog pomirenja, koje za nas počinje na istočnoj granici".

Ovih dana Italiju, ali i Sloveniju, potresa priča o odlasku Italijana iz Slovenije i Hrvatske, što je aktuelizovano prikazivanjem filma o tim događajima, u kome glavnu ulogu igra Dragan Bjelogrlić.

"Fojbe" su ponovo akuelizovale spor između Slovenije i Italije, oko koga obe strane već 50 godina ne mogu da nađu zajednički jezik. Dok Slovenci tvrde da su u tim jamama završili samo fašisti i njihovi saradnici, italijanska strana tvrdi da su u "fojbe" bacani i nedužni civili, samo zbog toga što su bili Italijani.

Slovenačka štampa o proslavi dana sećanja u Italiji

Vodeći slovenački listovi posvećuju veliku pažnju obeležavanju novog državnog praznika u susednoj Italiji, Dana sećanja na fojbe i odlazak Italijana iz Istre. 

Današnje "Delo" u opširnom tesktu daje genezu pojma i istorijski kontekst fojbi. "Fojbe su kraške jame, čije su ime Italijani preuzeli prema nazivu jedne od jama u blizini Labina u hrvatskoj Istri, gde su davno u prošlosti bacali ljude i tako ih se zauvek oslobađali. Ccinili su to i Italijani, kojima danas fojbe znače posleratne zločine, koje su nad 'nevinim' italijanskim stanovništvom u Italiji počinili pripadnici Titovog režima", navodi list.

Italijanski desničari, piše "Delo", tvrde da su jugoslovenski partizani i predstavnici komunističkog režima u jame bacili čak 20.000 nedužnih žrtava, civila Italijana i da je reč bila o etničkom čišćenju. "Istoričari međutim, odgovaraju da je žrtava bilo najviše 1600, među njima mnogo uniformisanih i nikako samo Italijana već mnogo nemačkih vojnika i nešto Slovenaca i Hrvata, što znači da je to bilo ratno i posleratno obračunavanje sa pripadnicima fašističkog režima", što se dešavalo u celoj Evropi, dodaje list.

Ljubljanski "Dnevnik" na prvoj strani navodi izjavu italijanskog ministra inostranih poslova Đanfranka Finija, koji je u Trstu rekao da "Sloveniji i Hrvatskoj treba pomoći da se oslobode demona prošlosti i priznaju svoju krivicu".

List u komentaru pod naslovom "Obračun sa istorijom", pored ostalog, navodi reči Finijevog saradnika Roberta Menija, koji je u tršćanskom listu "Pikolo" napisao: "Vratimo italijanstvo onoj Italiji, koja već dve hiljade godina živi i živeće na drugoj obali Jadrana". "Proslava Dana sećanja bi mogla biti trenutak ozbiljnog razmišljanja o ratu i šansa za pomirenje. Na žalost, njen cilj je bio suprotan", kaže komentator lista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: