Ko se plaši konkurencije

Ponuda popularne i jeftine avio-kompanije "Rajan er" aerodromima "Beograd" i "Niš" nije zainteresovala nadležne institucije.

Izvor: B92

Sreda, 09.02.2005.

13:38

Default images

Nijedna od institucija nije odgovorila na ponudu koja se odnosila na otvaranje regionalnog centra "Rajan era" na aerodromu "Beograd". Direktor Aerodroma Nebojša Nedeljković, s druge strane, tvrdi da pregovori tek treba da počnu.

"Rajan er" je kompanija čije su cene avio-karata veoma niske, pa bi nesaradnja mogla direktno da ugrozi poslovanje "Jat ervejza". Prema nezvaničnim saznanjima B92, "Rajan er" je aerodromima "Beograd" i "Niš" predložila sastanak na kojem bi bilo razgovarano o otvaranju regionalnog centra te kompanije u Srbiji, a isti izvor navodi da niko od nadležnih sa tih aerodroma nije poslao bilo kakav odgovor toj kompaniji.

Predsednik Upravnog odbora aerodroma Niš, Nebojša Rančić kaže da od aviokompanije Rajan er niški aerodrom nikada nije dobio ponudu za otvaranje regionalnog centra. Rančić kaže da, ako je ponude i bilo, se verovatno zaglavila negde u Beogradu, a da su u Nišu spremni da već sutra pregovaraju sa Rajan erom.

Na šta potrošiti novac

U "Rajan eru" za B92 kažu da ne mogu da potvrde ili demantuju tu informaciju jer su pregovori koje vode tajni. Na aerodromu "Beograd", pak, kažu da je poziv došao usmeno i da će razgovora biti. Direktor Aerodroma Nebojša Nedeljković kaže da direktor Komercijale neće putovati za London jer misli da bi to bilo trošenje para. "Ovo je XXI vek, opremljeni smo najsavremenijim sredstvima komunikacije i možemo da ostvarimo i video-vezu. Možemo tamo biti prisutni i u prvim kontaktima razgovarati na taj način", kaže on.

Jeftine karte

"Rajan er" je takozvana loukost kompanija, odnosno jeftina firma. Ona koristi iste tipove aviona kao i ostali prevoznici, ali troškove smanjuje tako što koristi alternativne aerodrome po svetu, njeni avioni se manje zadržavaju na aerodomima, a u avionu nema besplatnih hrane i pića. Zoran Đukanović, urednik magazina "Travel", kaže da je "Rajan er" osnovan 1985, a da prognoze govore da će u narednih osam godina postati najveća avio-kompanija u Evropi i da će prevazići najveće nacionalne avio-prevoznike.

"Rajan er" nudi, sa svog najvećeg aerodroma u blizini Londona, letove na preko 50 odredišta, a cene, u koju nisu uračunate aerodromske takse, kreću se od jednog do 10 evra. S obzirom na tako niske cene, postavlja se pitanje da li se strah nadležnih od dolaska "Rajan era" može tumačiti kao izbegavanje direktne konkurencije domaćem avio-prevozniku. "Država je ta koja odlučuje da li će nekome dozvoliti da leti, a ja bih voleo da i 'Jat' sebe nađe u toj računici. Siguran da bi 'Jat' mogao da izdrže konkurenciju, ipak je to kompanija od renoema", kaže Nebojša Nedeljković.

Strah

Zoran Đukanović, međutim, smatra da je očigledno da postoji strah "Jat ervejza" od dolaska "Rajan era". Prema njegovim rečima, u tom slučaju reč je o strahu od toga da će morati da se radi. "Ako bi se takva jedna kompanija pojavila na našem tržištu došlo bi do tektonskih poramećaja na tržištu avio-industrije u našoj zemlji, samim tim i do ogromnog porasta broja putnika iz naše zemlje ka inostranstvu, bio bi smanjen broj noćenja u domaćim objektima, koji su u 99 odsto slučajeva popunjeni domaćim gostima jer stranaca nemamo u našem turizmu", kaže on.

"Rajan er" je u 2004. rezervisao 250 novih aviona "boing 737" i prevezao oko 27 miliona putnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: