Prijave, tužbe, tajne, dokazi...

Potpredsednik DS-a Dušan Petrović optužio je ministra pravde Zorana Stojkovića da želi da smeni specijalnog tužioca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.01.2005.

10:52

Default images

Stojković je prvo pokušao da ukine Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu, zatim je želeo finansijski da ga ugrozi, a da sada želi da smeni specijalog tužioca, kaže Petrović.

"U narednim danima u Srbiji treba da se pojavi važan svedok i specijalni tužilac će odlučiti o statusu te osobe na dsuđenju ubicama Zorana Đinđića, a to bitno može da utiče na tok suđenja", rekao je Petrović.

Stojković: Plaše me se

Stojković je ranije rekao da ga se plaše neki funkcioneri bivše Vlade Srbije jer znaju da u fioci stoje prijave protiv njih. Stojković kaže da ga se plaše Vladimir Popović, Čedomir Jovanović, Dušan Mihajlović, Zoran Janjušević, Goran Petrović i Zoran Mijatović i dodao da insistira na tome da prijave budu izvađene iz fioka i pokrenuti postupci. On je rekao da se prijave odnose i na transkript prisluškivanog razgovora advokata Biljane Kajganić s njenim klijentom Dejanom Milenkovićem i još neke stvari.

Stojković je odbacio nagađanja da stoji iza navodne smene specijalnog tužioca Jovana Prijića, dodajući da takvu predstavu stvaraju određene grupe, kao što su Popović, Janjušević, Petrović, Mihajlović. Mijatović, Jovanović, koji uspaničeno viču zbog prijava koje tužilac drži u fioci.

Stojković u pisanoj izjavi tvrdi da nije prekoračio ovlašćenja najavljivanjem tužbi protiv nekih čelnika bivše vlasti odnosno da ministar pravde ne prikuplja dokaze niti je to njegov posao i da nikakva hapšenja nisu najavljena. "Ministar samo zahteva da postojeće prijave, koje odavno stoje u fiokama Tužilaštva, budu izvađene i da ugledaju svetlo dana", navodi se u izjavi i dodaje da je dužnost Ministarstva pravde da od pravosuđa traži da radi svoj posao.

Dva bitna detalja

Dva bitna detalja su da ministar pravde zna za postojanje prijava u fioci Tužilaštva i to da se prijave odnose i na transkript prisluškivanog razgovora advokata Biljane Kajganić s njenim klijentom, čije su postojanje predstavnici vlasti opovrgavali.

Novinar nedeljnika "Vreme" Miloš Vasić, koji je i objavio transkript razgovora, zbog čega je najavljeno i pokretanje postupka protiv njega, u izjavi za B92 kaže da je to dokaz da transkript postoji. "Ja bih zainteresovane podsetio na septembar prošle godine, kada je postojanje tog transkripta, odnosno snimka, bilo osporavano, Ako nameravaju da nas tuže zbog odavanja tajne, to znači da taj snimak postoji, a to znači da nisu govorili istinu kada su tvrdili da on ne postoji", kaže Vasić.

Liberali: Krivično delo

Osim demokrata, na intervju ministra pravde reagovali su i Liberali Srbije. U saopštenju se kaže da je Stojkovićeva izjava direktno kršenje navedenih principa koje su demokratski temelj svake pravne države i teže krivično delo nego ona koja neosnovano pripisuje svojim političkim protivnicima.

Nema smene ministara

Predstavnici vladajuće koalicije odbacili su mogućnost da ministri pravde i policije Srbije budu smenjeni u Skupštini.

Funkcioner Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je u ponedeljak za B92 da će Poslanička grupa DS u Skupštini Srbije uskoro tražiti smenu ministara pravde Zorana Stojkovića i unutrašnjih poslova Dragana Jočića. Šutanovac je rekao da po tom pitanju DS u Skupštini očekuje podršku dobrog dela poslanika.

Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić i ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić rekli su da Jočić i Stojković imaju podršku većine u Parlamentu. "Ako u DS-u žele izbore, mogu da pomognu u donošenju Ustava. Posle toga će imati izbore, pa neka pokažu koliko vrede", rekao je Ilić Beti.

GSS: Cilj - oslobađanje ubica

Građanski savez Srbije poziva sve demokratske snage u zemlji da se najodlučnije usprotive pokušaju smene specijalnog tužioca Jovana Prijića, jer bi se na taj način direktno blokirala istraga ubistva Zorana Đinđića.

GSS podseća da je orkestrirana najava Prijićeve smene samo završnica javnih pritisaka i pretnji kojima su već duže vreme izloženi i svedoci i sudije u ovom procesu. Krajnji cilj je potpuno rušenje optužnice i oslobađanje ubica.

Građanski savez Srbije ukazuje i da je, imenovanje Vide Petrović-Škero na mesto predsednika Vrhovnog suda korak ka realizaciji ideje o potpuno kontrolisanom pravosuđu kakvom, od trenutka svog imenovanja, teži ministar pravde Zoran Stojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: