Protest zbog najave istraživanja

Zamenik ministra energetike, kaže da najavljena istraživanja na području Mokre Gore, nisu štetna za prirodu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.01.2005.

14:25

Default images

Mokra Gora možda više neće biti poznata samo po Šarganskoj osmici i etno selu Emira Kusturice, već i po iskopinama rude nikla. Naime, ministarstvo energetike dalo je dozvolu jednoj beogradskoj kompaniji da istražuje da li na tom prostoru ima nikla. Istraživanju, a pre svega eventualnoj eksploataciji, protive se čelnici i građani opštine Užice.

Ministarstvo energetike dalo je dozvolu kompaniji "Dinara nikl" da obavlja geološka istraživanja, kako bi se utvrdilo postojanje, količina i kvalitet  mineralnih sirovina na Mokroj Gori. Istraživanja bi mogla da traju i nekoliko godina, ali prema rečima nadležnih u ministarstvu, to ne znači da će do eksplaoatacije nikla zaista i doći na tom području. Zamenik ministra energetike Đorđe Mihajlović, izjavio je da istraživanja nisu opasna i da to u svakom slučaju ne znači da će do ekspolatacije nikla zaista i doći: "Smatramo da su geološka istraživanja potpuno benigna u smislu degradacije prirode, prirodnih retkosti, razvoja turizma i sl. Ne ostavljaju nikave štetne posledice za životnu sredinu. Najozbiljniji zahvat je bušenje rupe u zemlji koja se zatvara po okončanju istraživanja. Dakle, geološka istražianja su potopuno benigna u smilslu degradacije prirode i okoliša." 

Nadležni u opštini Užice, međutim, kažu da građani, rukovodeći se iskustvima iz drugih krajeva, gde su se vršila iskopavanja nikla, ne gledaju blagonaklono na odluku Vlade. Zamenik predsednika opštine Užice Milomir Sredojević, kaže: "Imajući u vidu iskustva, koja imaju sredine u kojima su vršene ekspolatacije rude nikla, mislim da je ovde jako negativna reakcija građana, koji su upoznati sa onim što eksploatacija i prerada nikla izaziva i da će ovde doći do nekih opštih protesta građana i da uopšte ovde neće biti tako lako pokrenuti jednu takvu proizvodnju."

Sredojević kaže i da će užičke vlasti proslediti tužbu na rešenje Ministarstva energetike, odnosno da će zahtevati privremenu zabranu tog rešenja do konačne odluke Vrhovnog suda. On navodi da je problem u tome što je istraživanjem predviđen prostor koji je zaštićen: "Prostornim planom predviđeno je da područja Tare i Zlatibora, Mokre Gore i Šargana, budu prostor koji je opredeljen za razvoj turizma. Republički Zavod za zaštitu prirode je doneo rešenje prošle godine, kojim se bilo kakve radnje, koje mogu ugroziti prirodu i narušiti ekologiju Mokre Gore, ili Šargana, zabranjuju. Upravo je to područje u kome je 'Dinara nikl' dobla to pravo istraživanja."

Međutim, u Ministarstvu energetike objašnjavaju da je "Dinara nikl" dobila pravo na geološka istraživanja rude nikla, na oko 100 kvadratnih kilometara i da je iz te površine izuzeto oko deset kvadratnih kilometara područja oko Šarganske osmice i etno sela. Inače, beogradsko preduzeće "Dinara nikl" je deo engleske komapnije "Europijan Nikl", sa sedištem u Londonu, a akcije te kompanije se kotiraju na londonskoj berzi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: