Marović za izručenje, DSS po starom

Svetozar Marović kaže da bi haški optuženici, čije je prebivalište poznato vlastima, mogli biti izručeni do kraja januara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.01.2005.

19:00

Default images

Nakon razgovora sa britanskim premijerom Tonijem Blerom, Marović je rekao da su se najviši zvaničnici u Beogradu saglasili da ispune obaveze prema Međunarodnim krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju "do kraja januara, ili početkom februara". DSS, međutim, ponavlja da "hapšenja nisu opcija" i da i dalje insistira na dobrovoljnoj predaji.

Predsednik državne zajednice Srbija i Crna Gora, Svetozar Marović, rekao je da je vlastima poznato gde se nalaze pojedini optuženici, ali je ukazao da je neophodna međunarodna pomoć kako bi se utvrdilo gde se nalazi ratni lider bosanskih Srba Ratko Mladić.

Predsednik SCG Svetozar Marović zajedno sa Vukom Draškovićem i Prvoslavom Davinićem započeo je trodnevnu posetu Velikoj Britaniji. U delegaciji SCG se nalazi i ministar za međunarodne ekonomske odnose državne zajednice Predrag Ivanović.

Vladeta Janković: Vrlo skora budućnost

Gostujući u Vestima TV B92, savetnik premijera Srbije, Vladeta Janković je, komentarišući tvrdnju predsednika Marovića, kazao da će hapšenja ili predaje uslediti vrlo brzo: "Po mom najboljem saznanju, to predstoji u vrlo skoroj budućnosti. Nisam u položaju da dam određen datum, ali ne isključujem da predsednik Marović ima bolje informacije od mene. Mogu samo da kažem ono što mi je poznato".

Drašković: Hapsiti generale

Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković, koji se takođe nalazi u Londonu sa predsednikom SCG Svetozarom Marovićem, ponovio je, međutim, da optuženike treba uhapsiti i predati Hagu.

"Slobodan Milošević, njegovi generali, komandanti i pristalice su sramota za našu istoriju i tradiciju", rekao je Drašković. "Prebacivanje optuženika u Hag je naša moralna i nacionalna obaveza. Budućnost naroda ne sme biti talac nekolicine optuženika".

DSS: Hapšenja (i pored svega) nisu opcija

Uprkos delimičnim sankcijama SAD, negativnim izveštajima Haškog tribunala upućenog Ujedinjenim nacijama, činjenici da je proteklo više od godinu dana od podizanja optužnice protiv četvorice generala i činjenici da su neki od optuženih javno poručili da se neće dobrovoljno predati, Vlada Srbije će nastaviti da insistira na "dvosmernoj saradnji" sa Haškim tribunalom i dobrovoljim predajama. Andreja Mladenović, portparol  Demokratske stranke Srbije, rekao je da je to politika Vlade Srbije: "Mislim da ćemo na tome insistirati do kraja“.

Hapšenja za DSS nisu opcija, navodi Mladenović i poručuje da je dosadašnja politka Vlade Srbije "naišla na razumevanje Tribunala" o čemu svedoči puštanje Stanišića i Simatovića. "Nije dobro uslovljavati međunarodnu pomoć na taj način. Mi smo osetili na sopstvenoj koži da, kad god se tako uslovljavala pomoć, u stvari su bili kontraefekti. Postoji jedan rezultat iza nas, u ovih osam meseci, koji je načinjen radom ove Vlade i takva vrsta pritisaka nije dobra. Mora da postoji jedno razumevanje da su neke prilike u Republici Srbiji, takve kakve jesu. Zašto za nas ne postoji razumevanje, a postoji za neke druge sredine, gde bi hapšenje pojedinih za koje je pokrenuta i optužnica, destabilizovalo političke prilike. Sigurno je da ti odnosi neće biti zaoštravani sa naše strane i da oni moraju da budu na onom nivou kakvi su bili ranije", rekao je Mladenović.

Mladenović očekuje da će uskoro biti dobrovoljnih predaja, kao posledica koraka koje trenutno preduzima Vlada Srbije. On, međutim, nije mogao da precizira da li će to biti pre 27. januara, kada u Beograd dolazi delegacija Evropske komisije.

Bubalo: I tako dalje...

Ministar privrede Predrag Bubalo izjavio je da Vlada Srbije još nije imala sednicu na kojoj bi odlučila šta će preduzeti povodom poteza američke administracije od pre četiri dana: "Sve sankcije ostavljaju posledice“, kaže Bubalo. Potez SAD je, prema njegovoj oceni, neprimeren: "Ova vlada i ova država srađuje sa Hagom i to veoma ozbiljno i rezultati to pokazuju. Mi zaista mislimo da kada su u pitanju generali koji imaju komandnu odgovornost, da je u pitanju potreba za pristajanjem na takav jedan proces. Mi imamo dole na jugu, na Kosovu složenu situaciju i sada treba da oni koji su aktivni oficiri u policiji i vojsci da razmišljaju o posledicama i tako dalje“.

G17 plus: Najodgovorniji Koštunica

Šef poslaničke grupe G17 plus, Miloljub Albijanić, ponovio je da Srbija mora da sprovodi međunarodne obaveze i to nije stvar ubeđivanja i kompromisa: "Najodogvorniji za to jeste kabinet premijera Koštunice i on je na sebe preuzeo odogovornost da na izvestan način pregovara sa ljudima koji treba da se nađu u Hagu. Ali ti pregovori, da li ih ima u kojoj meri se izvode, očigledno nisu urodili plodom. Ako dobrovoljnih predaja nema, onda je jasno da zakon mora da se sprovede do kraja što podrazumeva i hapšenje onih koji neće da se dobrovoljno predaju“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: