Novaković: Sve smo prepustili EAR-u

Bivši ministar energetike u Vladi Srbije kaže da su svi poslovi s tenderima za obnovu bili prepušteni EAR-u.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2005.

13:50

Default images

Goran Novaković je naveo da vlasti Srbije sve poslove u vezi s tenderima za obnovu energetskih postrojenja 2001. i 2002. prepustile Evropskoj agenciji za rekonstrukciju, koja je i finansirala obnovu.

"Smatrali smo da će oni to uraditi bolje. Svuda u svetu, međutim, ima ljudi koji hoće da urade nešto kako ne treba. To je uradio jedan čovek iz Evropske agencije za rekonstrukciju i ne treba zbog toga sumnjati u rad cele te institucije. EAR je dobro radio u Srbiji i stvarno je pomogao u obnovi energetskih kapaciteta", kaže Novaković.

Evropska komisija za suzbijanje korupcije sprovela je istragu zbog sumnje da je službenik EAR Dejvid Vilijams primio mito kako bi posao na bloku A3 TE "Nikola Tesla" dobile firme "Simens" i "Lurgi". Nemačko tužilaštvo takođe vodi istragu o tim navodima, a Ministarstvo Srbije za ekonomske odnose sa inostranstvom je saopštilo da u taj slučaj nisu bili umešani građani ili institucije Srbije.

EPS: Izvođače radova birala EAR

Elektroprivreda Srbije saopštila je da nije imala uticaj na izbor izvođača radova za rekonstrukciju energetskih postrojenja, koju je finansirala Evropska agencija za rekonstrukciju. Kako je agenciji Beta rečeno u EPS-u, donator je obezbeđivao izvođače radova i svi poslovi oko rekonstrukcije energetskih postrojenja vođeni su po principu "ključ u ruke".

"EPS je u aferi oko tendera za obnovu energetskih postrojenja potpuno čist", tvrde u tom javnom preduzeću.

I bivši direktor EPS-a Ljubomir Gerić izjavio je da je EPS u vezi afere oko tendera vezanih za obnovu energetskih postrojenja koje je finansirao EAR, "potpuno čist". "EPS je samo primalac pomoći, a sve ostalo su stvari koje se tiču Evropske agencije za rekonstrukciju i ona će sigurno sve raščistiti i treba je pustiti da utvrdi pravo stanje", kazao je on.

I Novaković i Gerić su bili jedinstveni u stavu da je EAR, bez obzira na sve, dosta pomogla u obnovi energetskih postrojenja u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: