HRW:Martovsko nasilje otkrilo slabosti

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2005.

19:16

Default images

Martovsko nasilje na Kosovu razotkrilo je nesiguran položaj manjinskog stanovništva, slabost bezbednosnih struktura i razočaranost većinskog življa u međunarodne insitutucije koje upravljaju pokrajinom, ocenio je Hjuman rajts voč.

HRW ocenjuje da nedostatak bezbednosti za manjine, manjak odgovornosti i neizvesnost kada je reč o političkom statusu pokrajine ograničavaju povratak raseljenih i izbeglih na Kosovo. Dodaje se takođe da neodogovarajuće funkcionisanje sudskih institucija pogađa kako manjinsko tako i većinsko stanovništvo pokrajine.

U poglavlju koje se odnosi na Srbiju i Crnu Goru posebno je obrađeno Kosovo. HWR navodi da je martovsko nasilje srušilo iluziju o bezbednosni za manjinske zajednice na Kosovu i, uz podatke o žrtvama i materijalnoj šteti, dodaje da su tokom nemira Kfor, civilna policija UN i lokalna kosovska policija gotovo potpuno izgubili kontrolu, a napadnuti pripadnici manjina ostali bez ikakve zašite.

Ocenjuje se i da su manjine na Kosovu suočene i sa diskriminacijom u obrazovanju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti kao i pristupu sudovima i organima uprave.

Uveravanja UNMIK-a da se situacija stabilizovala, iako često potkrepljena statistikama, zvuče isprazno u trenutku kada pripadnici manjina gotovo da nemaju slobodu kretanja i izloženi su zastrašivanju i maltretiranju, dodaje se u izveštaju.

Kada je reč o povratku izbeglih i raseljenih, HRW navodi da je čak i pre martovskog nasilja situacija na tom planu bula sumorna jer se na Kosovo vratilo manje od pet odsto od ukupno 200.000 ljudi koji su izbegli u Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.

HRW iznosi podatak da se do kraja septembra na Kosovo dobrovoljno vratilo manje od 1.500 pripadnika manjina, a u taj broj uključeni su i Albanici koji su se vratili u sredine u kojima su manjina. Sem toga, dodaje se, ne može se govoriti o stvarnom povratku jer se često vraća samo deo porodice ili se pojedinci vraćaju na određeni period.

Do početka oktobra na Kosovo se vratilo 2.288 od ukupno 4.100 izbeglih tokom nasilja u martu.

Kada je reč o pravosuđu na Kosovu, HRW ocenjuje da je napravljen pomak, ali dodaje da je preovlađujući utisak i dalje da zločini prolaze nekažnjeno. Osim na nedostatke u procesima za teža etnički motivisana krivična dela, u izveštaju se posbeno ukazuje i na problem trgovine ženama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: