Nema opasnosti od rota virusa

Nema nikakve opsasnosti po stanovništvo Srbije od Rota virusa, kažu epidemiolozi.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2005.

17:15

Default images

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je, da uprkos tvrdnjama medija nema razloga za proglašavanje epidemije rota virusom u Bugarskoj. Ono što ipak uznemirava jeste da je Bugarska susedna zemlja, ali u Institutu za zaštitu zdravlja Srbije kažu da rota virus ne ugrožava Srbiju.

Rota virus pripada grupi crevnih zaraznih virusa, a njegov glavni simptom jeste pojava dijareje kod dece mlađe od pet godina. U najvećem broju slučajeva pojavljuje se povraćanje i visoka temperatura, ali kako tvrde stručnjaci za četiri do šest dana sve se završava bez posledica. Međutim, uprkos nekim navodima da taj virus može imati i smrtonosne posledice epidemilozi tvrde suprotno.

Mila Vučić Janković Institut za zaštitu zdravlja Srbije "Milan Jovanović Batut": "U slučajevima gde su deca pothranjena, loše negovana, sa lošom zdravstvenom zaštitom, kao što je primer u siromašnim zemljama, rota virus može da izazove obziljno oboljenje. On je naročito nezgodan ako se uvuče u bolničku sredinu, gde su hospitalizovana deca u prvoj i drugoj godini života i u jaslicama, pod uslovom da se ne održava lična i opšta higijena. To je klasična crevna zarazna bolest".

Vest koja je u javnosti pokrenula priču oko rota virusa jeste da je u Bugarskoj primećen veći broj dece obolele od tog virusa. Međutim, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u Sofiji je u poslednjih mesec dana primljeno 234 dece, među kojima većina njih nije imala tešku kliničku sliku, što samim tim ne daje razloga za proglašavanje epidemije. Mila Vučić Janković objašnjava da rota virusa ima u Srbiji, jer je on stalno prisutan, ali i da ne postoji epidemiološki rizik od te vrste virusa: "S obzriom da se radi o crevnom uzročniku, ne postoji nikakava opasnos po stanovništvo Srbije od rota virusa. On ne prestavlja epidemilološki rizik za stanovništvo Srbije i dovoljan primer za to je da Rota virus nije obavezan za prijavljivanje prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti".

Za razliku od rota virusa koji nije direktno uzrokovan i vremenskim prilikama, virus gripa to svakako jeste. Za sada u Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak" još uvek nije izolovan virus gripa. Međutim, lekari tvrde da je povećan broj građana koji imaju simptome slične gripu. Doktor Vesna Vujčić, Dom zdravlja Stari grad: "Prepoznaje se po tome što grip ide uvek sa visokim tepmeraturama, sa malaksalošću i bolom u mišićima, a kod respiratornih temperature mogu, ali ne moraju da se jave".

Lekari savetuju i da pacijenti koju imaju problema sa respiratornim sistemom ostanu u krevetu prva dva do tri dana i uz pomoć vitamina i mlakih napitaka pokušaju da se izleče. Ukoliko to ne dovede do uspeha, svakako je sledeći korak odlazak kod lekara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: