Svaki treći vojnik s psiho-problemima

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da 30 odsto pripadnika Podgoričkog korpusa ima psihičke probleme.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2005.

12:01

Default images

"Prema statistici Podgoričkog korpusa Vojske Srbije i Crne Gore, u koju je imao uvid, 30 odsto vojnika ima psihičke probleme, koristi drogu ili se često opija. U vojsku dolazi značajan broj samoubilački nastrojenih", rekao je Radić za podgoričke "Vijesti".

Radić navodi da Vojska mora da kaže da ne želi psihički  nestabilne ljude, iako ni to nije garancija da nešto neće poći naopako. "Ono što Vojska može da učini jeste preventivan i mnogo veći rad na kontroli ponašanja vojnika", rekao je Radić.

U proteklih šest meseci u Vojsci Srbije i Crne Gore, u pet odvojenih incidenata, ukupno je poginulo šest vojnika, podoficira i civila. Najizrazitiji primeri bili su stradanje vojnika Dragana Kostića u kasarni u Leskovcu, dva vojnika na Topčideru, i vojnika Dušana Petrovića na aerodromu u Lađevcima.

Posledni incident dogodio se kada je vojnik Sadudun Adrović u podgoričkoj kasarni "Masline" pucao na vodnika Jadranka Kandića, koji je podlegao povredama. U međuvremenu, istražni sudija Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović dobio je zahtev tužilaštva za sprovođenje istrage protiv Adrovića.

Kandić će biti sahranjen u sredu u rodnoj Slatini kod Šavnika, a njegova porodica je dozvolila porodici Adrović da prisustvuje sahrani, pišu podgoričke "Vijesti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: