Lončar: Ispunićemo obaveze prema Hagu

Član Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom Zoran Lončar kaže da će Vlada Srbije ispuniti sve obaveze prema Tribunalu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 12.01.2005.

13:37

Default images

Lončar kaže da će Vlada, čiji je on član, obaveze ispuniti u kratkom roku, uključujući predaju optuženih. On je odbacio nagađanja da Vlada čeka objavljivanje optužnice protiv Ramuša Haradinaja kako bi u isto vreme bili uhapšeni i izručeni državljani Srbije, optuženi pred haškim sudom.

Lončar kao najpovoljniji način ispunjavanja obaveza u saradnji s Tribunalom navodi izbor modela koji omogućava poštovanje obaveza i nacionalnih interesa. Kao nacionalni interes u toj oblasti, Lončar je naveo očuvanje stabilnosti i demokratskog pravnog poretka.

Lončar je naveo da je već postoji zadovoljavajuća saradnja s Hagom kada je reč o oslobađanju svedoka obaveze čuvanja tajne i skidanju oznaka tajnosti sa pojedinih dokumenata, što je priznao i glavni tužilac Karla del Ponte u izveštaju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Prema njegovim rečima, Vlada je spremna da ispuni svoje obaveze i u trećoj oblasti saradnje, a to je predaja haških optuženika iz Srbije Tribunalu.

Lončar je u nekoliko navrata izjavljivao da će Vlada vrlo brzo ispuniti obaveze prema Tribunalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: