Presuda za Ovčaru: Krivi su!

Specijalni sud je osudio 14 vukovarskih teritorijalaca za zločin na Ovčari, dvojica oslobođena zbog nedostatka dokaza.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.12.2005.

09:16

Default images

Sudsko veće za ratne zločine osudilo je 14 od 16 optuženih za ratne zločine na Ovčari kod Vukovara, na ukupno 219 godina zatvora. Veće je utvrdilo krivicu 14 optuženih pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara za ubistva hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, nakon završetka sukoba oko tog hrvatskog grada 1991. godine. Ovo je prva presuda za ratne zločine pred ovim sudom.

Interesantno je da je polovina optuženih osuđena na najviše kazne za ratne zločine odnosno na 20 godina zatvora. Advokati odbrane najavljuju žalbe, dok tužilaštvo kaže da ovim nije stavljena tačka na zločin u Vukovaru i da taj predmet nije zatvoren.

Sudija je citirajući Marka Miljanova podsetio osuđene šta je taj nepismerni vojvoda rekao za junaštvo i čojstvo. Junaštvo je kada sačuvaš sebe od neprijatelja, a čojstvo kada neprijatelja uspeš da sačuvaš od sebe. O junaštvu osuđenih sud veruje da će suditi istorija, a ova presuda izrečena je o njihovom čojstvu, objasnio je predsednik veća.

Optuženi su proglašeni krivim, pa je njih osam osuđeno na po 20 godina zatvora, tri na po 15, jedna na devet, a jedna na pet godina zatvora. Marko Ljuboja i Slobodan Katić oslobođeni su optužbi, uz sudsku primedbu da nije bilo dokaza, a da oni sami znaju šta su činili.
Vukovarska bolnica (arhiva, www.zamislisrbiju.org)
U trenutku izricanja presude jedan od optuženih Predrag Dragović je počeo da vređa sudiju, psujući ga, zbog čega je isključen sa suđenja. Njega su iz sudnice izvela trojica pripadnika sudskog obezbeđenja, a za njim je sudnicu svojevoljno napustio još jedan optuženi. Porodice optuženih takođe su dobacivale sudskom veću, ali su samo upozoreni da će biti isključeni sa suđenja.

Izricanje i obrazlaganje presude trajalo je više od dva sata, ali ponomoćnik oštećenih Nataša Kandić kaže da je tako sudija bio veoma ubedljiv u svim svojim odlukama: "Kada se poredi sa klasičnim ubistvima, gde kazna dostiže do 40 godina, onda su kazne za ovakve monstruozne zločine niske. Ali, kazne su po zakonu, sudija i sudsko veće su merili odgovornost svakoga od optuženih. Ukoliko i ostala suđenja za ratne zločine budu ovakva, zbilja će onda jednog dana biti jasno šta je ko uradio a šta nije".

Porodice ubijenih na Ovčari koje su više od godinu i po dana strpljivo pratile sveko suđenje su kazne pravedne. Rodbina žrztava je komentarisala da je suđenje bilo korektno i da je pravda došla na svoje mesto, ali… "Naših sinova nema. Oni su mrtvi. Nadajmo se da se više ovakva zla neće dogoditi", rekla je majka jedne od žrtava Ovčare.

Tužilaštvo je zadovoljno činjenicom da je dokazano da se zločin u Vukovaru dogodio i da su za to izrečene i najviše kazne, kaže portparol tužilaštva Bruno Vekarić: "Želim da naglasim da ovom presudom nije stavljena tačka na ovaj slučaj. Osam lica je osuđeno na maksimalnu kaznu, iako to nije dovoljna satisfakcija za porodice žrtava koje su u ovom događaju izgubile najmilije."

Tužilaštvo će se žaliti na oslobađajuće presude,a advokati odbrane poručuju da ova nije konačna presuda i da će se obratiti Vrhovnom sudu.

Puhovski: Presuda je značajan simbolični čin

Predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski pozdravio je presudu optužnima za zločin na Ovčari kao "značajan simbolični čin", i kazao da ona pokazuje da su suđenja sopstevnim građanima za ratne zločine ipak moguća.

"Jedino što mogu reći je: bolje ikad nego nikad! Ipak, verujem da je ovo veoma značajan događaj koji je pokazao da se neke stvari, koje su pre samo tri ili četiri godine bile sasvim nezamislive, mogu dogoditi. U tom pogledu sam i lično vrlo zadovoljan, bez obzira na moguće prigovore koji će se pojaviti kada budu poznati svi materijali sa suđenja", rekao je Puhovski agenciji Beta.

Predsednik HHO je kazao da mu se čini kao najvažnije da domaći, lokalni sudovi u Srbiji sude ljudima koji su kao Srbi, i u ime jedne 'iščašene' ideje srpstva, činili zločine nad pripadnicima druge nacije, konkretno hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: