Ig Nobel nagrada za blesave izume

Svake godine se, uoči dodele prave Nobelove nagrade, dodeljuje Ig Nobelova nagrada za najbesmislenija istraživanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2004.

19:59

Default images

Ove godine, nagradu dodeljuju istaknuti naučnici iz sledećih oblasti: hemija, fizika, matematika, informatika, kao i nagrade za književnost ili mir. Nagrada se sastoji od ručno izrađenih kipova koji se raspadaju za četiri nedelje i nanometarski komadići zlata, a dodeljuje se na harvardskom univerzitetu.

Harold Hillman je napisao delo 'O mogućem bolu tokom različitih načina smaknuća' i za njega dobio Ig Nobela za mir.

Britanski fizičar Robert Metjuz zaključio je da hleb na pod uvek pada na namazanu stranu jer je 'svemir tako napravljen'. Autoru tog epohalnog zaključka, objavljenog u naučnom časopisu European Journal of Physics, glavni je argument bio slavni Marfijev zakon, koji je prošle godine i sam nagrađen u kategoriji inženjerstva.

Nagradu je primio Edvard A. Marfi III, čiji je otac s Džonom Polom Stapom i Džordžom Nikolsom 1949. došao do genijalne formulacije: 'Ako postoje dva načina da se nešto napravi i ako jedan od njih može izazvati katastrofu, neko će je sigurno napraviti.'

U dostignućima se svakako izdvajaju Japanci, dobrim delom i zbog ogromnih sredstava koje ulažu u nauku. Između ostalih, za hemiju je bko nagrađen i Takaši Makino jer je 1999. predstavio sprej koji prevarenim suprugama nepogrešivo otkriva tragove sperme na nevernikovim gaćama. Međunarodna grupa naučnika pod vodstvom T. Jagua detaljno je istražila uticaj žvakaćih guma različitog ukusa na moždane talase (biologija, 1997.), tvorcu Tamagočija Akihiru Jokoiju odana je počast jer je milione radnih sati pretočio u uzgajanje virtuelnog ljubimca (privreda, 1997.), a cela je japanska meteorološka agencija nagrađena zbog istraživanja veze između pokreta somovog repa i zemljotresa (fizika, 1994.).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: