VSCG trampa: 20 za 14 miliona evra

VSCG namerava da trampi imovinu za 400 stanova, a američka kompanija dobila posao gradnje, bez konkursa i saglasnosti Vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2004.

17:37

Default images

Ministarstvo odbrane i Fond za reformu sistema odbrane državne zajednice, bez javnog konkursa i bez saglasnosti Vlade Srbije, potpisali su ugovor sa američkom kompanijom "Meridian houmz" o finansiranju i izgradnji oko 400 stanova u beogradskom naselju Bežanijska kosa za pripadnike vojske, saznaje B92.

Ministarstvo odbrane i Fond za reformu obavezali su se ovim ugovorom da američkoj firmi zauzvrat ustupe vojne objekte u centru Beograda čija je ukupna površina oko 20.000 kvadratnih metara. Ovaj ugovor, potpisan pre nešto više od mesec dana, nije u skladu sa nedavnom odlukom Vlade Srbije, kojom se od Saveta ministara i Ministarstva odbrane traži da obustave postupke otuđenja dela imovine bivše Savezne republike Jugoslavije.

Kompleks vojnih objekata, među kojima se nalazi i Vojnotehnički institut, na uglu Katanićeve i Ulice Bore Stankovića na Vračaru, Ministarstvo odbrane predaće američkoj kompaniji, kao avans, na ime svog učešća u finansiranju izgradnje stanova na Bežanijskoj kosi.

Međutim, ovakav potez Ministarstva u direktnoj je suprotnosti sa članom 21. Zakona o sprovođenju Ustavne povelje, koji zabranjuje institucijama državne zajednice da raspolažu imovinom bivše savezne države do usvajanja Zakona o imovini SCG. Ministar odbrane Srbije i Crne Gore, Prvoslav Davinić, potvrdio je da je postoji sporazum sa američkom kompanijom, ali je napomenuo da je reč o preduugovoru:

"Ugovor je, znate kako stvari stoje pravno, predugovor koji je uslovljen odobrenjem Vlade Srbije i procenom vrednosti imovine, to se odnosi na predugovor. Ugovor je tu samo da se identifikuje da je jedna firma zainteresovana da uzme tu zgradu a da nam da 400 stanova, a cena je u rukama Vlade i odgovarajučih organa koji daju procenu", kaže Davinić.

B92 je, međutim, imao uvid u pomenuti dokument na kojem piše da je reč o ugovoru, a ne o predugovoru i koji su 4. novembra ove godine, pored Davinića, potpisali i direktor Fonda za reformu sistema odbrane Vladan Živulović i predstavnik američke kompanije Geri Kliri.

U ugovoru se nigde ne pominje ni vrednost ustupljenih objekata, ni koliko će koštati izgradnja stanova. Prema procenama agencija za nekretnine, koje je B92 konsultovao, kvadratni metar poslovnog prostora u centru Beograda kreće se od 1.000 do 2.000 evra.

S druge strane, izgradnja stambenog prostora na Bežanijskoj kosi, prema procenama građevinskih preduzimača, košta oko 300 evra po kvadratnom metru, ukoliko su plaćene građevinske i komunalne dozvole, a prema saznanjima B92, Vojska je to već učinila .

To znači, znači da Ministarstvo odbrane američkoj firmi ustupa nekretnine u vrednosti od 20 do 40 miliona evra u zamenu za stanove ukupne površine oko 45.000 kvadrata čija gradnja ne bi koštala više od 14 miliona evra. Ipak, konačnu ocenu o vrednosti objekata treba da da javnosti nepoznata revizorska kuća BDO BC Excel iz Beograda, koja je takođe odabrana bez javnog konkursa. Na pitanje zašto se ovaj posao sklapa bez tendera, i ko i na osnovu čega odlučuje sa kim će se posao sklopiti, Davinić odgovara:

"Doneta je odluka Fonda zbog hitnosti završavanja objekata na Novom Beogradu, da do kraja godine, na bazi najbolje ponude, da može da se zaključi direktnom pogodbom, ali je uslov za tu vrstu pogodbe čvrste finansijske garancije. Iza te firme stoje garancije američkih banaka i vlade, odnosno, administracije SAD, tako da smo smatrali da je ovaj posao siguran".

Ugovor, međutim, nije tako precizan i predviđa da se tek 15 dana po dobijanju procene revizorske kuće, ugovorne strane dogovore o načinu obezbeđivanja bankarskih garancija.

Prema nezvaničnim informacijama B92, ugovor je dobio i saglasnost vojnog pravobranioca Milane Rakić, u čijem je opisu posla zaštita imovine Vojske Srbije i Crne Gore. Davinić je rekao da ugovor mora da odobri Vlada Srbije, ali u dokumentu se ne pominje da je potrebna saglasnost republičke Vlade. U Ugovoru, međutim, stoji da Ministarstvo odbrane američku firmu treba da uvede u posed najkasnije do 1. marta sledeće godine, dok je rok koji je toj kompaniji dat za završetak stanova godinu dana duži.

Da vidimo koliko novca se dobija od prodaje imovine

Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je za B92 da nije obavešten o prodaji vojnog objekta u Katnićevoj ulici, ali da veća saznanja o tome imaju ljudi iz direkcije za imovinu.

On traži da se prodaja imovine Vojske Srbije i Crne Gore stavi pod neposrednu kontrolu Vlade Srbije i da Fond za reformu vojske otvori poseban račun pri trezoru Srbije. Time bi se sprečila prodaja vojne imovine bez tendera i javnog oglašavanja, objašnjava Dinkić: "Mi tražimo od njih već mesec dana da otvore taj račun. Do sada su oni to odbijali, ali smo mi onda obustavili plaćanja Vojsci SCG, sve osim plata, tako da očekujemo da će sada otvoriti taj račun. Moramo da posegnemo za takvim drastičnim merama da bi se uradila jedna normalna stvar, da se otvori račun koji bi mogli da vide i Vlada i građani Srbije, da vidimo koliko novca se dobija od prodaje vojne imovine i za šta se koristi. Meni je gospodin Davinić potvrdio da je potrebno ubrzati reformu vojske, a strukture koje su ispod ministra Davinića jesu debelo protiv reformi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: