"Lora, svjedočanstva" na TV B92

Dokumentarni film "Lora, svjedočanstva", premijerno je prikazan na TV B92 u četvrtak, 9. decembra.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2004.

08:50

Default images

Film, snimljen u koprodukciji “Faktuma” iz Zagreba i B92, bavi se događajima u vojno-istražnom centru "Lora", u kojem je od 1992. do 1996. bilo zarobljeno preko 1.000 ljudi, civila i vojnika, iz Splita, Dalmacije, Jugoslavije i Bosne i Hercegovine.

Istražujući istinu o ratnim zločinima u “Lori”, film govori i o situaciji u Hrvatskoj i u Splitu 1991, razmeni zarobljenika u Nemetinu 1992, i o “slučaju 'Lora'” pred Županijskim sudom u Splitu 2002. Film je premijerno prikazan 15. oktobra, tokom Zagrebačkog filmskog festivala, u okviru predstavljanja filmova o ljudskim pravima.

U nekoliko navrata nuđen je i Hrvatskoj televiziji, ali se urednici do danas nisu izjasnili o mogućnostima prikazivanja "Lore".

Strah, bes, mržnja i...

Autor filma Nenad Puhovski kaže da je jedan deo filma "potrošio" na opisivanje situacije koja je u to vreme vladala u Hrvatskoj i u Splitu. "To mi se činilo važnim za razumijevanje okruženja u kojem se 'Lora' dešavala i u kojima se 'Lora' mogla desiti. Bio je rat, bilo je straha, pre svega, bilo je i besa, mržnje. Sve to je, u jednoj kondenzovanoj situaciji, koju sam pokušao da naznačim, omogućavalo je da se u Splitu dešavaju razne stvari, pa i da ta 'Lora' traje toliko koliko je trajala", kaže Puhovski.

Posle emitovanja filma prikazan je snimak tribine održane posle projekcije u bioskopu "Rex", a na kojoj je govorio i predsednik Udruženja roditelja i porodica uhapšenih, zarobljenih i nestalih Radivoje Simović. "Ja sam uzgubio najmlađeg brata, odnosno on je nestao 1992. i prošao kroz 'Loru'. Nažalost, nije se vratio živ. Čuo sam svedočenja ljudi koji su bili s njim, a koji su razmenjeni. Moj brat nije mogao da se vrati da mi tu priču ispriča. U martu ove godine je identifikovan i sahranjen", kaže Simović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: