Treba li sarađivati s Vladom Kosova?

Još jedna kosovska tema, pitanje saradnje sa premijerom Kosova, izazvala je neslaganja Srba na Kosovu i vlasti u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2004.

08:22

Default images

Skupština Zajednice srpskih opština i naselja na Kosovu i Metohiji prekinuće saradnju sa institucijama na Kosovu. Predstavnici kosovskih Srba su na vanrednoj sednici zaključili da odluke i stavovi Skupštine i Vlade Kosova neće obavezivati srpske opštine, niti srpsku zajednicu u celini.

Marko Jakšić, član Skupštine Zajednica srpskih opština i naselja, kaže da se od Beograda traži da nađe sredstva kako bi Srbima bilo omogućeno formiranje sopstvenih organa vlasti, jer nisu učestvovali na kosovskim parlamentarnim izborima. "Sve srpske sredine se oslanjaju na državu Srbiju i zakone koji bivaju doneti u Srbiji, pa nam to neće biti teško i ne znam šta to privremene institucije mogu da zatraže od Srba, ili ih obavežu, jer privremena Vlada ne kontroliše dobar deo teritorija koje drže Srbi na Kosovu. Mi nismo odbili saradnju sa UNMIK-om, ali smatramo da, kada je reč o Vladi i Skupštini Kosova, veliki broj odluka za nas nije obavezujuć", kaže Jakšić.

Neće ni da se sretnu sa Haradinajem

O tome da li treba sarađivati s Vladom Kosova, odnosno sa novoizabranim premijerom Ramušom Hardinajem, govorilo se i u Skupštini Srbije. Dušan Proroković, poslanik Demokratske stranke Srbije i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, odgovarajaći na pitanja novinara, kaže da će srpski političari u Pokrajini "reagovati radikalno", kako bi zaštitili srpske interese na Kosovu. On kaže da je upoznao mnogo albanskih političara s Kosova i da među njima ima mnogo korektinih ljudi, ali da Ramuš Haradinaj nije jedan od njih. Zbog toga je, smatra Proroković, svaka vrsta, ne razgovora, već bilo kakvog susreta sa njim, nemoguća.

Šef poslaničke grupe G17 plus Mloljub Albijanić, smatra da ima rešenja za trenutnu situaciju na Kosovu, a to je organizovanje jedne međunarodne konferencije, na koju bi bili pozvani predstavnici Beograda, kosovskih Albanaca i međunarodne zajednice.

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović, rekao je da predsednik Srbije i DS-a, Boris Tadić, neće komunicirati sa Haradinajem, sve dok traju istražne radnje protiv novog premijera Kosova.

Haradinaj: Nastavljamo razgovore

UNMIK i Vlada Kosova složili su se da je pronalaženje načina za uključenje Srba u institucije od posebnog značaja.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da su Srbi "na lokalnom nivou" uključeni u rad nekoliko ministarstava. Na centralnom nivou se, prema rečima Haradinaja, nastavljaju razgovori sa liderima dva srpska politička subjekta koji su učestvovali na oktobarskim izborima - Oliverom Ivanonvićem koji predvodi Srpsku listu za Kosovo i Metohiju i Slavišom Petkovićem koji je na čelu gradjanske inicijative "Srbija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: